Peterburi kohtu arestimismäärused on senise Ukraina vastu algatatud sõja vältel üheks Venemaa kõige drastilisemaks löögiks Lääne pankade vastu.

Deutsche Bankil konfiskeeriti varasid 239 miljoni euro väärtuses. UniCreditilt konfiskeeritud 463 miljonit eurot vastab umbes neljale ja poolele protsendile UniCrediti osalustest Venemaal.

Saksamaa suuruselt teise panga Commerzbanki arvud ei ole Financial Timesi andmetel veel täpsustatud, kuid kohus on nõudnud ligi 95 miljoni euro arestimist.

UniCredit on suuruselt teine Itaalia pank ja üks suurimaid Venemaal tegutsevaid Euroopa panku. Ettevõte annab riigis tööd umbes 3 000 inimesele.

Panga tegevjuht Andrea Orcel ütles hiljuti, et Venemaalt lahkumine oleks keeruline. Läbirääkimised on teadaolevalt riigist lahkumise üle küll käinud, kuid pole edenenud.

Putini uus seadus

Aasta algul allkirjastas Venemaa president Vladimir Putin seaduse, mis lubab konfiskeerida Venemaa kriitikute vara.

Uus seadus on suunatud neile, kes on süüdi mõistetud Venemaa relvajõudude kohta valeuudiste levitamises.

Karistus kehtib siiski ainult kuritegelikul teel omandatud varade suhtes või kui neid kasutatakse Venemaa riikliku julgeoleku vastu suunatud tegevuseks.

Venemaa valitsuse esindaja Vjatšeslav Volodin ütles, et selle sammuga tahetakse karistada „reetureid, kes meie riigi ja meie vägede vastu seisavad“ ning „võtta nendelt kaabakatelt nende tiitlid, konfiskeerida nende vara, raha ja muud väärtasjad“, vahendas Associated Press