Idusektori ettevõtetest tegi Ida-Virumaal suurima käibe oma äri Harjumaalt Ida-Virumaale kolinud DGTal Solutions, iduettevõtte käive oli esimeses kvartalis 580 tuhat eurot. Käibe suuruselt teisel kohal oli maakonna idusektori ettevõtetest PROSW Analytics käibega 190 tuhat eurot. Iduettevõtete Friedegggames ja RHOMTRIP käibed ulatusid aga 140 tuhande euroni.

Ida-Virumaa iduettevõtetes töötas Maksu- ja tolliameti andmetel aasta esimese kvartali lõpu seisuga 32 inimest ning maakonna suurim tööandja iduettevõtete seas oli Efenco, kus töötas 12 inimest.

Startup Estonia regionaalse iduettevõtluse projektijuht Elina Dubova sõnas, et maakonna statistikat mõjutavad tugevalt esikolmikusse kuuluvate iduettevõtete numbrid. „Samas ei tohi unustada, et kohalik iduettevõtlus on veel väga noor ning esimesed tugevad tegijad on väga olulised, sest nad loovad eeskuju, inspireerivad ning on väga oluliseks kasvulavaks uutele ettevõtlikele inimestele siin regioonis. Antud arenguetapil on kohalike iduettevõtete edu äärmiselt oluline siinse ökosüsteemi tugevnemiseks,“ tõi Dubova välja.

Startup Estonia jätkab Ida-Virumaal koostöös startup-kogukonna ja maakonnas tegutsevate tugiorganisatsioonidega kohaliku ökosüsteemi arendamisega, keskendudes nii teadlikkuse tõstmisele ja noorte oskuste arendamisele kui ka regioonis täna juba tegutsevate iduettevõtjate toetamisele. Aprillis käivitas Startup Estonia Ida-Virumaal tasuta ekspertnõustamise programmi alustavatele iduettevõtjatele ning oma äriideed alles otsivatele inimestele. „Programmi raames pakuvad erinevate alade eksperdid tasuta nõustamist ja abi üle Eesti ning Ida-Virumaal pakub oma ekspertnõu kolm väga tugevat oma ala professionaali,“ sõnas Dubova. Nõustamise saamiseks saab pöörduda nii Ida-Virumaal tegutseva arenduskeskuse või otse eksperdi poole.