Freedom24 kauplemisplatvormi tulemustest selgub, et Eesti investorid on näidanud silmatorkavat eelistust fondide kasuks, mis hõlmavad nii võimendusega fonde nagu DIREXION DAILY SEMICON 3X (SOXS.US) ja ProShares UltraPro Short S&P500 (SPXU), kui ka laiapõhjalisi fonde nagu iShares Barclays Short Treasury Bond ETF (SHV) ja ProShares UltraPro QQQ (TQQQ). Ainult kolm ettevõtet – NIO (NIO), Tesla (TSLA) ja Clover Health (CLOV) – on suutnud murda Eesti investorite kümne enimkaubeldud instrumendi nimekirja, mis peegeldab fondide eelistamist otseste aktsiainvesteeringute asemel. „See trend näitab, et Eesti investorid püüavad aktiivselt kasutada fondide pakutavaid tururiskide maandamise võimalusi ja võimendust,“ kommenteeris Maxim Manturov, Freedom24 investeerimisuuringute juht.

2023. aastal enimkaubeldud väärtpaberid

Erinevalt Eestist domineerivad Leedus tehnoloogiasektori ettevõtted nagu Tesla Motors, Coinbase (COIN) ja Nvidia (NVDA), moodustades enamuse kümnest enimkaubeldud instrumendist. Leedu investorite eelistus otse aktsiatesse investeerimisele on ilmne, kusjuures ainult üksikud fondid nagu ProShares UltraPro Short QQQ jõuavad esikümnesse. Lätis on täheldatav tasakaalustatum lähenemine, kus aktsiad nagu Apple (AAPL) ja Lucid Group (LCID) on kombineeritud mitmekesiste fondidega nagu ProShares Ultra VIX Short-Term Futures (UVXY) ja KraneShares CSI China Internet ETF (KWEB). Freedom24 investeerimisuuringute juhi sõnul see viitab asjaolule, et Läti investorid soosivad geograafilist ja sektoritevahelist mitmekesistamist.

„2023. aasta kauplemisandmed kajastavad, et kuigi eelistused varieeruvad riigiti, on tehnoloogia- ja finantssektor jätkuvalt populaarsed kõigis kolmes Balti riigis. Tehnoloogiaettevõtete aktsiad on üldiselt esikohal, kuid Eesti eristub selgelt fondide kasutamisega tururiskide maandamiseks. See peegeldab globaalseid turusuundumusi ja investorite soovi tururiskide vastu end strateegiliselt positsioneerida,“ ütles Manturov.

Freedom24 investeerimisuuringute juhi sõnul on tehnoloogiaaktsiate ja võimendusega fondide populaarsus mõjutatud üldistest turusuundumustest, mis kinnitab Balti investorite reageerimist globaalsetele majandussündmustele ja turumuutustele.

2023. aasta enimkaubeldud väärtpaberid Balti riikides Freedom24 platvormil:

Eesti:

SOXS - DIREXION DAILY SEMICON 3X

SHV - iShares Barclays Short Treasury Bond ETF

NIO - NIO INC

TZA - Direxion Daily Small Cap Bear 3X ETF

SPXU - ProShares UltraPro Short S&P500

URTY - ProShares UltraPro Russell 2000

CLOV - CLOVER HEALTH INVESTMENTS CORP

TSLA - Tesla Motors Inc

TQQQ - ProShares UltraPro QQQ

TMF - DIREXION DLY 20Y T BULL 3X

Läti:

TSLA - Tesla Motors Inc

UVXY - ProShares Ultra VIX Short-Term Futures

UPST - Upstart

CMRX - Chimerix Inc

AAPL - Apple Inc.

LCID - Lucid Group Inc

KWEB - KraneShares CSI China Internet ETF

AFRM - Affirm Holdings Inc

QS - QuantumScape Corp

BB - BlackBerry Ltd

Leedu:

TSLA - Tesla Motors Inc

COIN - Coinbase Global, Inc.

NIO - NIO INC

NVDA - Nvidia Corporation

AI - C3.ai Inc

SQQQ - ProShares UltraPro Short QQQ

PACW - PacWest Bancorp

LCID - Lucid Group Inc

TAL - TAL Education