Sektorite tulemuste ülevaade:

Keskmiselt on töötasu aastaga kasvanud 13,7%. Koondkäibe ja efektiivsuse kahanemise juures seab see surve alla ettevõtete kasumlikkuse ning võimekuse investeerida, mida oleks tarvis palgasurvele vastamiseks ning väiksemate tööjõukuludega hakkama saamiseks.

27 vaadeldavast sektorist on Infopanga värske ülevaade praeguseks valminud 15 sektoris, andes väärtuslikku infot erinevate majandusharude kohta.

Metsatööstus

Kõige dramaatilisem langus on toimunud metsatööstuses, kus koondkäive on aastaga langenud 30,3%. Metsatööstuse probleemid on seotud nii tooraine hindade kõikumise kui ka turu nõudlusega. KPMG metsasektori vandeaudiitori Siim Külasepa hinnangul sõltub tööstuse käekäik tuleval sügisel paljuski intressimääradest: kui keskpangad otsustavad tingimusi leevendada, terendavad ka puidusektorile taas suuremad mahud ja paremad käibed.

Metsatööstuse täpse raporti ja tulevikuväljavaate leiad siit.

Mootorsõidukite müük

Mootorsõidukite müük näitas aasta varasemaga võrreldes silmapaistvat kasvu – tervelt 16,7%. Ent koondkäibe kasvu mõjutavad oluliselt nii hinnatõus kui ka oodatavast automaksust tingitud lisapinged. Tarbijate kindlustunne on jätkuvalt madal ja üldine elukallidus kõrge. Lisaks on veel üks huvitav aspekt: Hiina elektriautode tulek Euroopa turule. Arvestades, et Hiina elektriauto on veerandi võrra odavam, ootab meid KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juhi Tarmo Toigeri hinnangul ees tõsine kaubandussõda.

Mootorsõidukite täpse raporti ja tulevikuväljavaate leiad siit.

Tööhõivesektor

Tööhõive ettevõtetes on keskmine töötasu aastaga tõusnud 29%, kuid samaaegselt on nende ettevõtete töötajate arv kahanenud ligi 12%. See viitab lahkumishüvitistele, mida on makstud lahkuvatele töötajatele. Kuna siin on suur osakaal tööjõurendi ettevõtetel, kelle teenuseid kasutavad tihti tööstus-, ehitus- ja transpordisektor, peegeldab siinne töötajate arvu vähenemine ka nende sektorite vähenenud vajadust tööjõu järele.

Tööhõive täpse raporti ja tulevikuväljavaate leiad siit.

Programmeerimisettevõtted

Programmeerimisettevõtted näitavad jätkuvalt märkimisväärset palgakasvu – 18% aastas. Seejuures kasvas ettevõtete koondkäive 9%, kuid töötajate arv alla protsendi. Seetõttu on ka sektori töötajakohane käive aastaga kasvanud 8,5%. Siiski peab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger säärast töötasu kasvu ohuks sektori konkurentsivõimele.

Programmeerimisettevõtete täpse raporti ja tulevikuväljavaate leiad siit.

Ehitus- ja arendusettevõtted

Ka ehitus- ja arendussektoris on aastane palgakasv 18%, ent töötajate arv kahanes samal ajal ligi 7%. See viitab lahkumishüvitiste mõjule keskmise töötasu kujunemisel. KPMG audititeenuste juht Indrek Alliksaar osutas, et tellijate jaoks on praegu aeg soodne, kuid soovitas siiski silmas pidada, et soodne hind ei muuda projekti soodsaks, kui ehitaja peab makseraskuste tõttu projekti pausile panema või katkestama. Tänavu on oodata nõrgemate ehitusettevõtete likviidsusprobleeme ja pankrotte.

Ehitus- ja arendussektori täpse raporti ning tulevikuväljavaate leiad siit.

Taristuehitus

Taristuehituses on koondkäive ja palgad kasvanud aastaga 10%. Käive töötaja kohta kasvas ligi 13%, kuid töötajate arv vähenes 2%. Taristuehitus koosneb mitmest erinevast valdkonnast, mille käekäik on samuti väga erinev. Teedeehitust takistab riiklike tellimuste vähesus, ent elektriehitus teeb uusi rekordeid, häid tulemusi näitavad ka Rail Balticu ehitamisel osalevad ettevõtted. KPMG audititeenuste juhi Indrek Alliksaare hinnangul tekitab kulude kiire kasv survet ettevõtete kasumlikkusele ja suunab otsima kohti efektiivsuse suurendamiseks.

Taristuehituse täpse raporti ja tulevikuväljavaate leiad siit.

Konkurentsiraport pakub kiiret ja täpset infot juhtimisotsuste tegemiseks

Infopanga konkurentsiraport pakub ettevõtjatele ja juhtidele väärtuslikku teavet erinevate sektorite majandustulemustest. Platvorm võimaldab kiiresti leida kogu vajaliku info ühest kohast, olles seeläbi hädavajalik tööriist konkurentidest ees püsimiseks. Seda kõike eesmärgiga teha tarku, informeeritud otsuseid ja planeerida tulevikustrateegiaid numbrite, mitte emotsioonide kaudu.

Liitu augustis ilmuvate aasta raportite eelisjärjekorraga, et olla esimeste seas, kelleni info jõuab. Kiired otsused tagavad ettevõtte edu!

Liitu siin!

Jaga
Kommentaarid