LHV teatel saavad nad EIFiga koostöös pakkuda kortermajadele energiaklassi parandamiseks või energiatarbe vähendamiseks laenu intressiga 1,29% + 6 kuu euribor. Näiteks tüüpilise täisrenoveerimise puhul annab varasemast soodsam laenumarginaal korteri kohta ligi 8 eurot säästu kuus, näitlikustas pank.

LHV ettevõtete finantseerimise osakonna juhi Marko Kiisa sõnul ootavad nad pakkumise vastu elavat huvi, kuna pea kolmveerand Eesti elanikest elab renoveerimist vajavates kortermajades ning ligi pooled renoveerimist vajavates majades.

„Loodame anda uue impulsi, et innustada võimalikult paljusid korteriühistuid kohe tegutsema. Vähe on ratsionaalseid põhjuseid, miks peaks elanike elukeskkonna parandamist ja samal ajal energiatarbe olulist vähendamist edasi lükkama. LHV laenu madal marginaal ja 30-aastane periood aitavad kaasa sellele, et renoveerimistegevus oleks elanikele taskukohane,“ sõnas Kiisa.

Kiisa lisas, et renoveerimise kulu võrreldakse tihti üksnes saavutatava energiasäästu suurusega, kuid ära ei tohiks unustada ka muid tegureid, nagu näiteks parem õhk korteris, stabiilsem temperatuur, võimaliku hallituse ja liigniiskuse likvideerimine ning visuaalselt ilus ja korras maja.

Rohelaenu saavad ka ettevõtjad

Lisaks korteriühistutele pakub LHV nüüdsest paremaid tingimusi ka väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele jätkusuutlike tegevuste rahastamiseks. Sääraste tegevuste alla kuuluvad näiteks taastuvenergiavõimsuste või energiasalvestuse rajamine, aga ka investeeringud energiatarbe vähendamisse. LHV teatel saab säärasteks projektideks nüüd laenu intressiga 1,49% + 6 kuu euribor.

Kiisa kommenteeris, et rohepööre ei tähenda enam ammu üksnes mõne päikesepaneeli paigaldamist katusele. „Suure energiasäästu võib tuua nii uus ventilatsioonisüsteem, parem valgustus, investeering hooneautomaatikasse või ka lihtsalt küttelahenduse tõhusama vastu välja vahetamine. Kõigiks nendeks kestlikeks tegevusteks saab nüüd senisest märksa soodsamatel tingimustel laenu. Loomulikult ka taastuvenergia väiketootmise ja salvestusvõimsuste rajamiseks, millest on saamas uus trend,“ lausus Kiisa.

Lisaks hõlmab koostöö EIF-iga ka autoliisingut elektri- ja hübriidsõidukite ostmiseks. LHV liisingu juht Erki Link ütles, et kui seni on elektriauto olnud pigem jõukamate inimeste valik, siis soodsamad tingimused ka vähekasutatud elektriautode soetamiseks võiks muuta need populaarsemaks kõigi jaoks.

„Näeme, et Eesti inimesed on üha enam avatud elektri- või hübriidsõidukite soetamisele. Elektrisõidukite valik on viimaste aastatega märkimisväärselt suurenenud ja ka järelturult leiab juba arvestataval hulgal erinevaid vähekasutatud elektrisõidukeid mõistlikus hinnaklassis. Meie soov ongi muuta elektrisõidukid soodsamaid finantseerimistingimusi pakkudes kõigile kättesaadavamaks,“ kommenteeris Link.

1,49% + 6 kuu euribor intressimääraga liisingu pakkumine kehtib eraisikutele ja ettevõtetele täiselektriliste sõidukite soetamiseks ja ettevõtetele CO2 emissiooniga kuni 50 g/km hübriidsõidukite soetamiseks. Pakkumine laieneb kuni kahe aasta vanustele tavakasutusse soetatavatele sõidukitele.