Riigieelarvesse tasusid süvatehnoloogia ettevõtted kokku 13 miljonit eurot tööjõumakse.

Startup Estonia andmetel tegutses Eesti idusektoris esimese kvartali lõpu seisuga 159 süvatehnoloogiaettevõtet. Nendest suurima käibe tegi aasta esimese kolme kuuga oli katsetööstusettevõte Defsecintel, mille käive ulatus pea 20 miljoni euroni. Liidrile järgnesid Threod Systems (12,9 miljonit eurot), Comodule (6,7 miljonit eurot), Cleveron (6,2 miljonit eurot) ja Starship Technologies (5,4 miljonit eurot).

Startup Estonia vastava valdkonna projektijuht Vaido Mikheim sõnas, et kui tahta otsida majanduses positiivseid sõnumeid, tasub vaadata süvatehnoloogia ettevõtete suunas, kelle roll veel paar aastat tagasi oli Eesti idusektoris pigem marginaalne, kuid tänavu moodustab süvatehnoloogia ettevõtete käive üle 10% kogu sektori mahust.

„Kui muidu majanduskasvu otsitakse tikutulega taga, siis esimeses kvartalis kasvas süvatehnoloogia valdkonnas tegutsevate ettevõtete käive võrreldes mullu esimese kvartaliga 38%, mis on üle kolme korra enam Eesti idusektori keskmisest kasvust. Samuti on oluliseks näitajaks jätkuvalt valdkonda liikuvad investeeringud, mis näitab investorite fookust ja prioriteete,“ ütles Mikheim.

Süvatehnoloogia iduettevõtte GScan juht Marek Helm tõdes, et süvatehnoloogia ökosüsteemi on keeruline luua, seda eriti riistvara, tootmise, rakendus- ja laboriteaduse osas, kuna see vajab muuhulgas kannatlikku ja keerulisse ärimudelisse süvenevat investorit. „Minu rõõmuks on Eestis kasvav hulk süvatehnoloogia investoreid. Osad neist on vaadanud ka GScani lähemalt ja selle koostöö ning kogemuste najal suhtleme nüüd süvatehnoloogia tippinvestoritega Cambridgest Bostoni ja Tokyoni. Vaadates Skeletoni ja teiste tegemisi näeme, et Eestis loodud maailmamuutvate tehnoloogiatega on võimalik jõuda ka laia maailma. See on meie eesmärk ka GScanis,“ ütles Helm.

Eesti Maksu- ja Tolliameti andmetel töötas märtsi lõpu seisuga Eesti süvatehnoloogia ettevõtetes 2139 töötajat ehk 16% kõigist idusektori töötajatest. Suurimad tööandjad olid esimese kvartali lõpu seisuga Milrem Robotics (214 töötajat), Starship Technologies (151 töötajat), Comodule (140 töötajat), Cleveron (139 töötajat) ja Threod Systems (130 töötajat).

Riigile tasuti aasta esimese kolme kuuga kokku 13,1 miljonit eurot tööjõumakse, mida on 26% enam, kui mullu samal ajal. Suurimate tööjõumaksude maksjate hulka kuulusid Milrem Robotics (1,3 miljonit eurot), Starship Technologies (1 miljon eurot), GuardTime (0,9 miljonit eurot), Skeleton (0,87 miljonit eurot) ja Cleveron (0,75 miljonit eurot).

Eesti idusektori statistika hõlmab nii iduettevõtteid selle klassikalises definitsioonis kui ka üle kümne aasta vanuseid ja müügitehinguni jõudnud Eestis tegutsevaid kiire kasvuga innovaatilisi tehnoloogiaettevõtteid. Statistikasse kuuluvad ka üle kümne aasta vanused kasvuettevõtted, mis on globaalse potentsiaaliga tehnoloogiaettevõtted, kus töötab Eestis vähemalt 50 töötajat ning mis on maksnud Eestis viimasel aastal vähemalt miljon eurot tööjõumakse. Oluliseks kriteeriumiks on ka tööjõumaksude kumulatiivne kasv viimase kolme aasta jooksul vähemalt 20 protsenti.