Pärast tegevusloa kehtetuks tunnistamist ei või Credit.ee OÜ ega Saare Finants OÜ enam tegutseda krediidiandjana. See tähendab, et kumbki firma ei või tarbijatega krediidilepinguid sõlmida ega selleks vajalikke toiminguid teha oma nimel ja arvel. Tegevusload tunnistati kehtetuks äriühingute taotluste alusel.

Credit.ee OÜ juhatuse liige Alar East selgitas, et firma esitas omal soovil vabatahtlikult loa tühistamiseks, kuna juba aasta aega nad tarbijatele laene ei väljasta ning puudub ka kavatsus seda teha. Vastavalt finantsinspektsiooni loale teenindatakse olemasolevad tarbijalepingud lõpuni. Küll aga firma jätkab tegevust ning on seadnud oma suuna ainult ärilaenudele, mille taotlus tegevusloaks on Rahapesu Andmebüroos menetluses.

Firma viimase avaliku aruande kohaselt teenis Credit.ee OÜ 2022. aastal 608 509 eurot müügitulu ning jäi 527 887 euroga kahjumisse. Kuna omakapital langes selle tulemusena miinusesse, tuli mullu teha ettevõttesse täiendav rahasüst. Eelmise aasta sügisel liitus omanikeringiga Raha Hoiu-Laenuühistu, kes tegi ka 1,3 miljoni eurose sissemakse ettevõttesse.

Teisena loobus tegevusloast Saare Finants OÜ, mille suurimaks omanikuks on Vjatšeslav Leedo, omades 90% ettevõttest. Tunamulluse majandusaasta aruande kohaselt teenis firma 2022. aastal 213 483 eurose müügitulu juures 83 383 eurot kasumit. Eelmise aasta aruanne veel avalik pole.

Firma märkis kaks aastat tagasi aruandes, et ettevõtte põhitegevuseks on väikelaenude andmine eraisikutele ja ettevõtetele ning peamised laenutooted on väikelaen, laen kinnisvara tagatisel ja laen käenduse tagatisel. Sealjuures kirjeldati, et 2023. aastal on peamiseks ülesandeks jätkata samal tegevusalal ning suurendada laenuportfelli mahtu 3,5 miljoni euroni (eelnevalt nõuete kogumahuks 2,2 miljonit eurot). Ärileht uuris ka ettevõttelt, miks otsustati tegevusluba lõpetada, kuid artikli ilmumise ajaks pole vastust laekunud.