Pindi Kinnisvara poolt analüüsitud portaalide statistika kohaselt on ainuüksi aasta algusest Tallinna järelturu (ei sisalda uusarendusi) korterite pakkumiste arv tõusnud 46%, Tartus 36%, Pärnus 46% ja Narvas 55% võrra.

Terves Eestis on pruugitud korterite pakkumiste arv tõusnud aasta algusest 38% võrra. Eramute ja elamumaade pakkumisi on lisandunud rohkem kui 20 protsendi jagu.

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ütles, et sääraseid numbreid polnud isegi koroonakriisi tipphetkel, mil ostjad turult kadusid ja pakkumiste arv üles sööstis.

„Kuna ostjate kindlustunne on jätkuvalt madal, siis pakkumiste arv kasvab järjepidevalt ning nõudlus on lisanduvatest pakkumistest väiksem. See võib tähendada aasta teises pooles uut hinnakorrektsioonilainet, sest need, kes müüa tahavad, peavad oma kauba väga atraktiivseks tegema ja teatavasti on kõikidest parameetritest kõige atraktiivsem hind,“ selgitas Sooman.

Peep Sooman

Müüjatel tuleb kinnisvaraeksperdi sõnul arvestada märksa pikemate müügiperioodidega hinnakauplemisega. „Kui omanik pole pakutud hinnaga nõus, astub ostja lihtsalt naabertrepikotta teist samasugust elamispinda vaatama ja kuskil õnnestub tal ikka hind alla kaubelda. „Lühidalt – maad on võtnud ostjaturg, kus müüjatel on väga vähe sõnaõigust ning kunagised enampakkumised on ammu läbi,“ ütles Sooman.

Uute korterite müüjad on Pindi kinnisvara eksperdi sõnul hinnangul mõnevõrra paremas seisus, kuna paljudele arendusprojektidele on pidur peale pandud ning seetõttu pole pakutavate korterite jääk ka oluliselt kasvanud.

Hindades suuri muutusi pole

Kuigi Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks tõusis aprillis küll 7% võrra, jäädes pidama hinnatasemel 2347 €/m², vedas indeksi tõusule siiski Tallinna tehingute varasemast suurem osakaal. Märtsis oli korterite keskmist hinda seirav Pindi Indeks korrigeeritud andmetel 2186 €/m².

Kui märtsis tehti indeksilinnades kokku 1051 korteriomandi tehingut, siis aprillis oli see 1192 ning tehingute arv tõusiski peamiselt Tallinna arvelt.

Sooman ütles, et ilus kevad ja veidi positiivsemad uudised meelitasid palju inimesi kinnisvara uudistama. „Aprill oli üsna aktiivne kuu, kuid juba praegu on näha, et mai tuleb loium. Intressid on ikka kõrged ja üldine meelsus on rahval negatiivne,“ selgitas ta.

Võrreldes varasema hinnatipuga detsembris 2023 on indeks 13 protsenti madalam. Olgu märgitud, et toonane statistiline hinnarekord tehti kallite uusarenduste tehingute ühte kuusse sattumise tõttu. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 276 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab üle 800 000 elaniku eluaset läbi enam kui 20 aastase ajaloo.

Järelturu korterite pakkumiste arv üle Eesti:

1. jaanuar - 5071

5.veebruar - 5417

4.märts - 5717

8. aprill - 6513

6. mai - 6859

20. mai -7030