52,5-megavatise võimsusega päikesepark rajatakse Harjumaale Kehra külje alla. Projekti finantseerimiseks võttis KC Energy EBRD-lt 22 miljonit eurot laenu. Ülejäänud 13 miljonit katab KC Energy omavahenditest.

EBRD Balti riikide juhi Tomas Kairyse sõnul on panga eesmärk toetada Eesti energiamajanduse ümberkorraldamist. „Eesti on ajalooliselt tuginenud elektritootmisel põlevkivile, nüüd on toimunud märkimisväärne muutus ning võetud konkreetne ja ambitsioonikas siht 100-protsendilisele taastuvenergiale üleminekule. EBRD investeerib aktiivselt taastuvenergiasse Balti regioonis ning KC Energy loodav Eesti üks suurim päikesepark saab olema oluline samm selles,“ ütles lepingu allkirjastamisel Tomas Kairys.

EBRD rahastuse projekti vedanud KC Energy juhatuse liikme Mart Pelingu sõnul valmib projekt kahes osas – väiksem jaam võimsusega 7,5 MW valmib selle aasta teises pooles ja ligi 45 MW võimsusega jaam 2025. aasta suvel.

„Kehra vahetus läheduses asuv Pihlaka maaüksus sai arenduseks valitud, kuna seal oli võimalik ühe sedavõrd suure maa-ala – kokku üle 80 hektari – omandamine. Lisaks oli oluline, et kohe läheduses oli piisavalt vaba liitumisvõimsust Eesti seni ühe suurimate hulka asetuva päikesepargi rajamiseks,“ ütles Peling.

Rajatavad kaks päikeseparki asuvad kokku 83 hektaril, mis on kaks korda suurem kui Tallinna vanalinn, mille hoonestatud ala laiub 39 hektaril.

Mart Pelingu sõnul peegeldub EBRD laenuotsusest KC Energy meeskonna professionaalsuse tase ja potentsiaal. „Kõnealuse projekti rahastamine on finantsmaailmas tunnustatud kvaliteedimärk, kuna ka meie regioonis tegutsevad kommertspangad lähtuvad oma finantseerimise põhimõtteid välja töötades osaliselt just EBRD suunistest. Leping peegeldab muuhulgas KC Energy koostöövõimet kogukonnaga, vastutustundlikkust ja arendusprotsesside kõrget taset, mis on EBRD finantseeringu jaoks võtmetähtsusega,“ ütles Peling.

KC Energy eesmärk on olla käimasoleva kümnendi lõpuks Baltikumi suurimaid päikeseenergia tootjaid. KC Energy omab ja opereerib täna ligi 50 päikeseparki üle Eesti ja ettevalmistusfaasis on veel üle 500 MW jagu nii päikese- kui tuuleparke, lisaks ka taastuvenergia juhtimiseks mõeldud salvestuslahendusi. 2023. aastal tootis KC Energy 68 000 MWh rohelist elektrit

EBRD on juhtiv institutsionaalne investor Poolas ja Balti riikides. Praeguseks on EBRD investeerinud Eestis 952 miljonit.