„Kuritegevus on selgelt tõusnud. Kauplustest varastamisest räägitakse väga palju ja ka elamud ja äripinnad on pättide huviorbiidis,“ rõhutab G4Si turvaekspert Tarmo Pärjala.

Üle 60 protsendi vargustest pannakse toime kauplustes

Põhja prefektuuri Ida-Harju jaoskonna menetlustalituse juht Inna Toater sõnab, et varavastased kuriteod ja väärteod hakkasid tõusma 2023. aastal.

Vargused kaubandusettevõtetest, nagu kaubanduskeskused, toidupoed, tanklad jms, hakkasid aga sagenema 2020. aastast ning enamjaolt on varasteks olnud inimesed, kellel on mõni sõltuvus.

Allolevalt graafikult on näha viimase 12 aasta varguste statistika. Üle 60 protsendi vargustest pandi toime kauplustes.

Graafik

Vargused toimuvad ka mujal

Kui võtta lahti politseis registreeritud ööpäeva sündmused, siis on näha, et vargad tegutsevad kõikjal, alates hoovidest kuni jõusaali riietuskabiinideni välja. Järgnevalt mõned näited lähiminevikust.

8. mail teatati, et Saue vallas murti akna kaudu sisse kuuri ja majja ning varastati Makita tööriistu: kaks akutrelli ja kaks ratastega tööriistakotti, raadio, tikksaag, laser ja trimmer. Lisaks Senco kompressor ja liistupüss ning Metabo nurklihvija. Juhtumi täpsemad asjaolud ja kahju on veel selgitamisel.

15. mail sai politsei teate, et Tallinna ühe jõusaali meeste riietusruumi lukustamata riidekapist on varastatud Hoodie pusa, sularaha ja riidekapi lukk. Tekitatud kahju on umbes 200 eurot.

17. mail varastati Tallinnas Väike-Ameerika tänava maja hoovist lukustamata halli värvi Scotti jalgratas. Esialgne kahju on 1000 eurot.

Mida varastatakse?

Nagu öeldud, toimub suur osa vargustest kauplustes, kuid seda mitte sellepärast, et kaasmaalased näljas oleks. Esikohal on hoopis alkohol. „Teiseks varastatakse elektroonikat, mida professionaalsed vargad tõenäoliselt edasi müüvad. Ja sellele järgnevad toiduained ja muu kaup,“ täpsustab Toater.

Pärjala lisab, et lisaks elektroonikale on järelturul lihtne edasi müüa ka jalgrattaid, ATV-sid ja lapsevankreid. Niisiis tasub silme alt ära panna kõik, mis vargas vähegi huvi võib tekitada. Ja siinkohal tasub mõelda laiemalt – aias seisev redel võib pererahva jaoks olla lihtsalt redel, kuid vargale võimalus järgmise sammu astumiseks ehk näiteks eramu teise korruse aknast sisse ronimiseks.

Parim viis varguste ennetamiseks

Toater nendib, et varastamine on sotsiaalne probleem, mida vaid karistusega lahendada pole võimalik. Kuid kuidas siis ennetada, et sinu pere varguse ohvriks ei langeks?

Kindlasti on oluline, et kõik väärtuslik oleks lukustatud ukse taga ja kodust lahkudes tuleks ka aknad sulgeda. Parim turvameede on valvesüsteemi paigaldamine. Sellisel juhul on kuumal suvepäeval võimalik jätta aknad ka tuulutusasendisse, sest akende külge on võimalik paigaldada magnetandurid, mis reageerivad juhul, kui varas tuulutusasendisse jäetud akna avab.