„PharmaPark on kõige kaasaegsem veterinaarravimite tehas Euroopas ning selle tootmisvõimsus ületab selgelt Balti- ja Põhjamaade vajadusi. Hollandi koostööpartnerite ekspordikanalite abil võtame suuna maailmaturule, kuhu saame edaspidi pakkuda ligi 200 eri nimetust veterinaarravimeid,“ ütles PharmaPark OÜ juhatuse liige Veiko Saluste.

„PharmaParki valmimine on oluline samm regiooni farmaatsiatööstuse jaoks ning veterinaarravimite kasvav turg lubab Tallinnas välja arendada globaalse tähtsusega farmaklastri,“ sõnas Alfasan Holding B.V. omanik Sebastiaan Tesink.

Saluste lisas, et Tallinna uhiuuele suurtehasele annab konkurentsieelise Euroopa veterinaartoodete turgu mõjutav nn Annex 1, mis nõuab veterinaarravimite tehaste kaasajastamist või täiesti uute rajamist. „Regulatsiooni tõttu on juba mõned tehased Euroopas uksi sulgemas, mis parandab kaasaegse tootmise turupositsiooni,“ märkis Saluste.

PharmaParki veterinaarravimite tehase avamine

Suureneva globaalse nõudluse tõttu on PharmaParkil kavas pakkuda laia valikut veterinaarravimeid ka lemmikloomadele.

PharmaParki tehas asub Tallinna Lennujaama naabruses Nuia tänaval ning hoone pindala on 21 000 ruutmeetrit. Hoones asuvad mikrobioloogia ja analüütilise keemia labor, tootmis- ja laopinnad ning kontoriruumid. PharmaParkis on praegu 35 töötajat.

Tehase projekteerimine sai alguse 2017. aastal, kui selgusid uued Euroopa nõuded steriilsete ravivormide tootmisele. Eesti Ravimiamet väljastas PharmaPark Production OÜ-le tegevusloa ravimite tootmiseks, mis kehtib alates 21. veebruarist 2024. Tootmise käivitamiseks nõutava heade tootmistavade GMP-sertifikaadi (Good Manufacturing Practices sertifikaat) jaoks viis Ravimiamet tehases juba läbi tehnilise inspektsiooni. Praeguses etapis toimub dokumentatsiooni läbivaatamine ning ettevõte käivitab tootmise kohe peale vastava kinnituse saamist.

Tehase erinevad tootmisüksused suudavad valmistada ja pakendada väga erinevaid ravimivorme, nagu süstelahused, aseptilised suspensioonid, infusioonid, vees lahustuvad pulbrid, salvid, silmatilgad, intramammaarid jne. Tehase sisseseade lubab tootmise kiiret ümberseadistamist ka inimestele mõeldud infusioonide ja teiste toodete valmistamiseks, juhul kui tekib kriitiline vajadus suure hulga ravimite järele.

Tehase rajas pikaajalise kogemusega farmaatsiatööstur Veiko Saluste koostöös Hollandi äripartneritega. Saluste on varem juhtinud kolme veterinaarravimite tehase rajamist Eestis ja ühe rajamist Leetu.

PharmaPark OÜ-st kuulub 60% Alfasan Holding B.V.-le ja 40% OÜ-le Eesti Farmaatsia Grupp. Avamisel osalesid Alfasani ning PharmaParki koostööpartneri Kepro B.V. juhtkonnad. Hollandist oli avamisel ligi 80-liikmeline veterinaarfarmaatsia spetsialistide delegatsioon.