Venemaa põllumajandusministeerium kavatseb kuulutada välja riikliku eriolukorra mai pakase tõttu, mis tõi kaasa suuri saagikadusid riigi kõige olulisemates põllumajanduspiirkondades. Olukorrast teatas esmaspäeval Venemaa põllumajandusminister Oksana Lut, kirjutab Iltallehti.

Mai alguses oli Venemaal tavatult külm ja selle tõttu hävis saak kuni 1,5 miljoni hektari suurusel alal. Venemaa teraviljaliidu andmetel võttis külm ilm eeldatavast saagist umbes 18 miljonit tonni.

„Meil ​​pole nii hilist külma olnud üle 100 aasta. Kahjud on juba päris märkimisväärsed,“ ütles teraviljaliidu direktor Arkadi Zlotševski pressikonverentsil.

Eksporti veel mõjutanud pole

Saak hävis 23 piirkonnas, millest kaheksas on välja kuulutatud eriolukord. Põllumajandusministeeriumi andmetel on ümberistutamisega alustatud 900 000 hektari suurusel alal.

Teraviljaliidu juhi Zlotševski sõnul ei pruugi sellest aga enam abi olla. „Külm tuli hilja ja uueks külvamiseks ei jäänud tegelikult aega. Kui toimub ümberkülvamine, tähendab see hilist saagikoristust. Võime nii aga kaotada rohkem ja osa saagist jääb lume alla.“

Pärast ootamatut külmaperioodi on Venemaa kannatanud põua käes. Enne agressioonisõda Ukraina vastu oli Venemaa maailma suurim nisueksportija.

Saagi eeldatav nõrgenemine praeguses etapis ekspordile aga veel mõju ei avalda, teatas põllumajandusminister Lut uudisteagentuurile Interfax. Peale teravilja hävitas külm Kesk-Venemaal kuni 70% õunapuude õitest.

Venemaa puuvilja- ja marjatootjate liidu andmetel on enim mõjutatud piirkonnad Voronež, Lipetsk, Rostov ja Tambov, edastab riiklik uudisteagentuur Ria Novosti.

Venemaa Telegrami-kanali Mashi sõnul peaksid venelased olema valmis beebitoitude ja mahlade hinnatõusuks, sest õunu ja marju ei ole nõudluse katmiseks piisavalt. Toodete hinnad võivad tõusta üle 30%.

Venemaa põllumajandusminister Oksana Lut ütles, et valitseva olukorra tõttu peab Venemaa importima õunu välismaalt.