„Uue lubjakivikarjääri avamine Harjumaal on Eesti jaoks strateegiliselt oluline ja positiivne samm. Harju maakonnas on kvaliteetse lubjakivi nappus olnud pidev väljakutse. Uue karjääri avamine leevendab seda probleemi, pakkudes kõrgekvaliteedilist ehitusmaterjali nii riigi maanteede, Rail Baltica, uute hoonete aga ka taastuvenergia projektide rajamisel,“ sõnas kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Jaanus Uiga. Tema sõnul on riigi vaates oluline tagada, et kaevandamine ja materjali kasutamine toimuksid jätkusuutlikult.

„Väo uue karjääri avamine on hea näide sellest, kuidas linn toetab tööstust ning kuidas tööstus ja linnakeskkond saavad sõbralikult koos eksisteerida,“ sõnas Tallinna abilinnapea Kristjan Järvan. „Ka keskkonnale on parem, kui Tallinna infrastruktuuri korrashoiuks ja arendamiseks vajalik tooraine tuleb siitsamast lähedalt, mitte ei veeta kohale kuskilt kaugelt.“

„Mul on hea meel, et kiiresti arenevas Rae vallas on leitud sobiv koht, kus on võimalik kaevandada kvaliteetset killustikku nii, et see on logistiliselt ehitusobjektide lähedal, kuid samas on mõjud elanikele minimaalsed. Tunnustust väärib ettevõtte vastutustundlik tegutsemine, näiteks on Rae vallaga sõlmitud hea tahte kokkulepe, mille raames panustab ettevõte nii valda täiendavate puude istutamisse kui rohelist mõttelaadi edendavate tegevuste toetamisse, nagu Rae valla keskkonnanädal,“ ütles Rae valla abivallavanem Ivari Rannama.

Eesti Killustik OÜ juhatuse liige Tarvo Sikka tõdeb, et karjääri avamine aastal 2024 ei ole midagi iseenesestmõistetavat, vaid see hõlmab endas koostööd kogukondadega, looduskaitset, majanduse arendamist ja maastiku väärindamist. „Lihtne see ei ole, kuid vajalik küll, kui soovime, et Eesti areneks,“ sõnas Sikka.

Eelmisel aastal tootsid nad kümnes karjääris kokku 2,84 miljonit tonni ehitusmaavarasid. Sikka sõnul on ettevõtte strateegia suunatud taastuvenergia allikate aktiivsele kasutuselevõtule maavarade kaevandamises ja tootmises, vähendades nii sõltuvust taastumatust energiast kui ka muudest fossiilsetest kütustest. „Püüame parimal viisil väärindada meie kasutusse antud loodusvarasid, pühendudes jätkusuutlikule arengule ja keskkonnasäästlikkusele,“ lisas Sikka.