Mathiase enda erialavaliku tegemisel sai otsustavaks gümnaasiumis saadud kogemus. „Õppisin Tallinna Reaalkooli inseneeria valdkondade valikkursusel ja õppeaine raames käis meile muu hulgas rääkimas materjalitehnoloogia programmijuht Tiia Plamus, kes võttis kaasa erinevaid katsutavaid materjale ja tutvustas mitmeid uuenduslikke lahendusi. Sealt jäi mulje, et tegemist on võrdlemisi praktilise erialaga, ja see mulje ei olnud petlik,“ sõnab noormees tagantjärele.

Lisaks praktilisele poolele hindab hetkel lõputööd kirjutav Mathias omandatavate teadmiste mitmekesisust. „Erinevate õppeainete käigus saad sa väga laia teadmiste pagasi, alates keemiateadmistest kuni joonestamisoskuseni välja,“ ütleb tudeng.

Erilist muljet avaldas Mathiasele polümeermaterjalide õppeaine, mille lektoriks oli professor Andres Krumme. „Lisaks loengumaterjalidele sai õppejõuga arutada ka üldistest teemaga seotud maailma asjadest ja kursusekaaslastega jätkus arutelu ka loengust väljaspool,“ kirjeldab ta.

Kõik materjalid ja tehnoloogiad on põnevad

TalTechi materjalitehnoloogiatudengitel on võimalus kasutada erinevaid ülikooli tipptasemel laboreid, näiteks biopolümeeride tehnoloogia laborit, keskkonnatehnoloogia teaduslaborit, päikeseenergeetika materjalide teaduslaborit ja puidutehnoloogia laborit. Nagu laborite nimetused aimu annavad, käsitletakse õppekava raames kõiki olulisemaid elukeskkonnas leiduvaid materjale. „Praktiliste tööde raames sai ikka omajagu laborites käidud ja erinevaid katseid tehtud,“ meenutab Mathias.

Ühel hetkel on võimalik õppekaval teha ka suunavalik. „Enne õpingute alustamist olin kindel, et valin tekstiilisuuna, siis vahepeal vahetasin selle päikeseelementide tehnoloogiate vastu, mingi hetk kaalusin puidutööstust ja lõpuks valisin üldse polümeermaterjalide suuna,“ kirjeldab ta valiku tegemist olukorras, kus kõik materjalivaldkonnad tunduvad põnevad. Mathiasel on kindel plaan edasi õppida ka magistrantuuris, kuid selle üle, millistele materjalidele ja tehnoloogiatele spetsialiseeruda, on tal vaja veel otsustada.

Lõputööks täiesti uus tootmisvalem

Täies mahus ülikooliõpingud ei ole Mathiasel takistanud astumast esimesi samme ka töömaastikul – nimelt on ta juba aasta aega töötanud keemikuna ehituskeemiatoodete ja -süsteemide tootmisettevõttes Wolf Group. „Algselt olin ettevõttes praktikal ja pärast seda tekkis võimalus sinna ka tööle jääda,“ ütleb ta.

Muu hulgas tegi Mathias Wolf Groupi juures valmis oma projektiaine projekti. Selle projekti pinnalt ehitas ta üles ka oma lõputöö, mille eesmärk oli leida keskkonnasäästlikumaid alternatiive praegu laialdaselt kasutatavatele toorainetele. „Sai tehtud üle saja katse kümnete erinevate meetoditega, mille tulemusel leidsin lõpuks toote koostises vajaliku tasakaalu, et luua toimiv valem. Kusjuures selle valemi põhjal oleks võimalik teoreetiliselt kasvõi homme tootmist alustada,“ tutvustab ta oma bakalaureusetööd, mille kirjutamine on hetkel lõppfaasis.

Õpingute ja töö kõrvalt jääb aega ka muuks põnevaks

Lisaks koolile ja tööle leiab Mathias oma graafikus ruumi ka vaba aja tegevusteks. „Tegelen aktiivselt võrkpalliga ja kui mõni aasta tagasi sai mängitud ka Eesti meistriliigas, siis praegu mängin noortega koos esiliigas,“ räägib ta. Kusjuures tiimis ei täida Mathias ainult tavalise mängija rolli. „Mina ja mõned teised vanemad kutid proovime noortele justkui mentoriteks olla ning anda soovitusi ja nõuandeid, kuidas veelgi paremaks võrkpalluriks saada,“ ütleb Mathias, kes on vajadusel ka ise trenne läbi viinud.

Ülikoolielu ja ürituste poolelt toob ta eriliselt vägeva sündmusena esile suvemängud. „Lisaks põnevatele võistlusaladele alates lumesõjast kuni mobiiltelefoniheiteni on sealne atmosfäär ja õhkkond midagi, mida on raske sõnades edasi anda ning peab ise kogema,“ räägib Mathias. Suvemängude olemasolust polnud tal enne ülikooli astumist aimugi, kuid üritus on osutunud tema jaoks iga kord äärmiselt meeldejäävaks kogemuseks.

Tuleviku osas tunnetab ta teatavat kindlust, sest materjalitehnoloogia kõrghariduskraadi omandamine avab tema sõnul uksed mitmesse valdkonda. „See on kindlasti üks selle eriala plusse, et saadav haridus võimaldab tööle asuda nii laborandi, projektijuhi, tootejuhi, kvaliteedispetsialisti kui ka mõne teise hinnatud spetsialistina,“ avab Mathias. Teda ennast köidab hetkel kõige enam tootejuhi töö, mille suunas on ta aktiivselt ka tegutsemas.

Otsusta ka sina oma tulevik TalTechis: taltech.ee/tulevik

Jaga
Kommentaarid