Kui väiksem Vana tänaval asuv katlamaja töötab biokütusel, siis Vändra teise, ajutiselt põlevkiviõlil põhineva katlamaja asendamine on pikka aega jäänud kinnistuprobleemide taha. „Meil on äärmiselt hea meel, et sobiv kinnistu sai omavalitsuse abiga leitud ja saame piirkonna elanikele edaspidi kaugkütteteenust pakkuda tänapäevase ja võimalikult keskkonnasõbraliku lahendusega,“ ütles Adveni kliendisuhete ja äriarenduse valdkonna juht Raivo Melsas.

Tema sõnul tuleb uus katlamaja täisautomaatne ja kütuse kinnise vastuvõtusõlmega. „See parandab visuaalset muljet – ümbrus jääb ilus ja puhas, pole lahtisi kütusehunnikuid ega hakkepuidutolmu,“ täpsustas Melsas. Ta lisas, et hakkepuitu plaanib Adven hankida võimalikult palju kohalikelt tarnijatelt, kes asuvad piirkonna lähistel.

Tänapäevane biokütusel põhinev katlamaja kasvatab kaugkütteteenuse energiatõhusust ja võimaldab jõuda ka tõhusa kaugkütte sertifikaadini. „Järgmise kolme aasta jooksul kavatseme renoveerida ka katlamajaga seotud võrgu, et kaugküttepiirkond saaks veelgi tõhusamaks,“ sõnas Adveni kliendisuhete ja äriarenduse valdkonna juht.

Asendatav, varasemalt gaasiküttel olnud katlamaja viidi energiakriisi tingimustes ajutiselt üle põlevkiviõlile, et tagada varustuskindlus ja pakkuda soodsamalt toasooja. „Põlevkiviõli kasutamine ei ole kindlasti jätkusuutlik keskkonna vaates ega ka lõhnahäiringute tõttu. Vajame hädasti tänapäevast stabiilset ja tulevikukindlat lahendust, mida uus hakkepuidukatlamaja meile ka pikas plaanis pakub. Lisaks Advenile toetab vallavalitsus projekti 237 000 euroga ning ehitab juurdepääsutee katlamajani. Ühes sellega lisandub Rukkilille lasteaiale uus parkla ning turvalisemaks liiklemiseks ehitatakse välja kergliiklustee,“ ütles Põhja-Pärnumaa vallavanem Madis Koit.

Katlamaja rajamiseks investeerib Adven 1,3 miljonit eurot, millest 340 000 eurot finantseerib Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Uus katlamaja hakkab Vändra alevis toasooja andma 240-le korterile, lisaks kütab katlamaja ka postkontorit, lasteaeda ja vallavalitsust.

Adven on enam kui 50-aastase kogemusega juhtiv energia- ja veeteenuste pakkuja Põhjamaades ja Balti riikides. Ettevõte opereerib enam kui 350 energiakeskust, mille tootmise kogumaht on 6 TWh. Eestis pakub Adven kaugkütet 16 võrgupiirkonnas ning tööstustele auru-, kütte- ja jahutusteenust Energy as a Service terviklahendusena kokku pea 100 energiakeskuses.