Alustada tuleks eelarve koostamisest. Eelarvestamine annab ülevaate sellest, millele sissetulek kulub ning samal ajal tagab see, et raha jagub kõikideks vajalikeks kulutusteks. Ilma eelarveta on lihtne raha tuulde lasta ja suve lõpus avastada, et säästud on otsas või mis veel halvem, et ollakse võlgades.

Eelarve loomine ei pea olema keeruline. Järgida tasub kolme lihtsat sammu:

  • Kaardista kõik tulud ja kulud.

  • Jaota kulud kategooriatesse, näiteks 50% vajadusteks, 30% soovideks, 20% säästudeks.

  • Jälgi oma kulutusi ja tee vajadusel parandusi oma eelarves. See võib tähendada kulude vähendamist teatud valdkondades või lisaraha eraldamist prioriteetsetele kulutustele.

Rahatarkuse võti on mõõdukus

Suve alguses on mõistlik oma eelarvesse planeerida kindel kulurida meelelahutusele. See võiks olla konkreetne summa ühes kuus või nädalas. Kindla summa määramine ja sellest kinni pidamine aitab vältida üle kulutamist ning tagab raha olemasolu just nendeks tegevusteks, mis meele heaks teevad.

Eelarvestamine aitab sammuda suurte eesmärkide suunas

Eelarvestamisega õpib rahalist vastutust ja tekivad harjumused, mis on kasulikud kogu eluks. Mida varem õppida oma rahaasju korraldama, seda paremad on võimalused saavutada rahaline stabiilsus ja iseseisvus tulevikus. Samuti ollakse suure tõenäosusega sammu võrra lähemal suurte eesmärkide saavutamisele nagu ülikooli diplom, reisimine või esimese kodu ostmine.

Aga enne veel, suvi on aeg puhkuseks ja aja veetmiseks oma lähedastega ning õige lähenemisviisi korral saab seda teha ilma, et see mõjutaks kehvasti rahalist tervist. Mõõdukas eelarve planeerimine ja teadlikult tehtud kulutused aitavad tagada, et kõiki suve tegemisi saab nautida, ilma et hiljem peaks raha pärast stressi tundma.