„Eesti regulaarseid e-ostlejaid mõjutab ostuotsust tegema nii tellimuste tasuta või soodne kohaletoimetamine kui ka mugav ja läbipaistev tagastamine. Teisalt on tagastuste osakaal Eestis pigem väike ning vaid 12% tagastab e-poest tellitud tooteid, mis on üsna sarnane Euroopa keskmisega (14%),“ rääkis DPD Eesti müügi- ja turundusjuht Janek Kivimurd.

Samas näevad e-poed tasuta tagastamise võimaluse pakkumist täiendava müügiargumendina. „Lisaks sellele, et tarbija ei pea tagastuse eest ühtegi rahalist lisakulutust tegema, on oluline ka selle protsessi mugavus. Mida kiiremini ja mugavamalt saab ta mittesobivad tooteid tagastada, seda tõenäolisemalt teeb ta ka järgmised ostud samas e-poes,“ selgitas LPP Estonia OÜ tegevjuht Svetlana Malatok. „Usun, et suuremad e-kaubandusettevõtted jätkavad tasuta tagastuse võimaluse pakkumist ka lähitulevikus.“. LPP Estonia OÜ haldab rahvusvahelisi kaubamärke nagu Reserved, Cropp, House, Mohito, Sinsay.

LPP Estonia OÜ tegevjuhi sõnul on peamine põhjus tagastamiseks toote mittesobivus – üldjuhul vale suurus või ebasobiv lõige. „Mõned kliendid tellivad juba ka teadlikult ühte mudelit mitu erinevat suurust, et siis hiljem mittesobiv e-poodi tagastada,“ lisas ta.

Kivimurru sõnul on igal tagastatud pakil ka oma mõju. „Kahtlemata on hea kui ebasobivaks osutunud toode uuesti ringlusesse jõuab. Teisalt on igal täiendaval pakil mõju keskkonnale, sest juba avatud ja tagastatud tooted vajavad ümberpakendamist ning lisanduvad transpordikulud,“ sõnas Kivimurd.

Uued ja kandmata tooted lähevad uuesti müüki

DPD e-kaubanduse uuringust selgus, et vaid pooled Eesti e-ostlejad peavad pakkide tagastamist lihtsaks, mis võib omakorda ka olla selgituseks madalale tagastuste osakaalule (12%). „Sujuv ja läbipaistev tagastusprotsess aitab suurendada usaldust e-poe vastu. Seda omakorda toetab pakiveofirma poolne mugava tagastusteenuse arendamine. Näiteks DPD kliendid eelistavad PIN tagastust, mille puhul saab paki saaja pärast kauba kättesaamist automaatselt tagastuskoodi, millega saab paki tagastada mugavalt pakiautomaadist,“ lausus Kivimurd.

Malatok tõi välja, et näiteks LPP kaubamärkide e-poodidest tellitud kaupu saab tagastada nii kauplusesse kui ka DPD pakiautomaadi või kulleri kaudu. „Tagastada saab vaid kandmata ja originaalsiltide ning etikettidega tooteid, mis saadetakse tagasi e-poe pealattu ja pannakse uuesti müüki.“

Ühes kuus tellib Eesti regulaarne e-ostleja keskmiselt neli pakki. Pakkide tagastamiseks eelistatakse valdavalt pakiautomaati (64%) ning vaid 12% tagastab paki kulleriga, selgus uuringust.

Kivimurd soovitab ostelda e-poodides, kus on selgelt väljatoodud maksetingimused, info taganemisõiguse või selle puudumise, kauba tagastamise võimaluste, müügigarantii ja muu kohta.