Prantsusmaa aktsiaindeks CAC 40 langes päeva jooksul kohati 2,20%, kuid praeguseks on langus taandunud 1,90% juurde. Tugeva languse taga olid eelkõige sealsed pangad. Société Générale ja BNP Paribas aktsiad langesid kohati pea 6% ning Crédit Agricole 4,3%.

Investorid on mures, et Prantsusmaal esile kutsutud valimised ohustavad riigieelarve kokkuhoiu plaane. Prantsuse valitsuse eesmärk on täita ELi eelarvepuudujäägi kriteerium 3% SKP-st aastaks 2027 ning eelarve on tasakaalu plaanis saada aastaks 2032, märgib Fitchratings.

Telepöördumises tunnistas Prantsusmaa president Macron, et tulemus ei olnud Euroopat toetavatele Prantsusmaa parteidele hea. „Äärmusparempoolsed parteid, kes on viimastel aastatel vastu seisnud Euroopa edusammudele, parandavad tulemusi kogu kontinendil,“ kommenteeris Macron. „Seetõttu ei oska ma sellisel päeval teha nägu, et midagi ei juhtunud. Sellepärast otsustasin anda teile uue võimaluse osaleda hääletamisel meie parlamentaarse tuleviku üle.“ Loe pikemalt siit.

„Investorid ei jaga Macroni riskivalmidust,“ ütles Stefan Koopman, Rabobanki strateeg, Bloombergile. „Ta on kahtlemata julge, kuid tundub, et ta suurendab panust pärast kehva tulemust.“

Langesid ka aktsiad ehituse- ning materjalisektorist. Prantsusmaa riigivõlakirjade intressid kerkisid kõrgeimale tasemele alates 2023. aasta novembrist.

Euro kukkus dollari vastu viimase kuu madalaimale tasemele.

Üleeuroopaline aktsiaindeks Stoxx 600 on täna langenud 0,68%.