Tallinnas asuvas Väo energiakompleksis toodavad rohelist energiat kaks kõrge efektiivsusega soojuse ja elektri koostootmisjaama ning päikesepark. Tänavu lisati jaamadele teise astme suitsugaaside kondensaatorid, soojuspumbad, elektrikatel ning valmis Tallinna linna suurim päikesepark. Need uue põlvkonna tootmisseadmed võimaldavad oluliselt vähendada fossiilkütuste kasutamist.

Utilitase kontserni juhi Priit Koidu sõnul on vaid järjepidevalt investeerides võimalik muuta linnades kasutatav energia veelgi keskkonnasäästlikumaks ja vähendada sõltuvust importkütustest.

„Kõige tõhusam on energiasektoreid dekarboniseerida korraga ning Väo energiakompleks on selle hea näide. Sel kevadel koostootmisjaamadele lisatud kondensaatorid ja soojuspumbad aitavad biomassist veelgi rohkem rohelist energiat kätte saada. Samuti ehitame juba rohevesiniku tootmisüksust, mis hakkab andma rohelist kütust sõidukitele ja tööstustele ning jääksoojust kaugküttevõrku. Nende uute tehnoloogiate sisendiks on omakorda roheline elekter, mida toodame nii oma koostootmisjaamades kui ka tuule- ja päikeseparkides,“ kirjeldas Koit.

Väo energiakompleks

Tallinn on seadnud selge sihi saada kliimaneutraalseks linnaks aastaks 2050 ning kõige kiirema efekti saavutab Tallinna linnapea Jevgeni Ossinovski hinnangul kaugküttesüsteemi täielikul üleviimisel taastuvkütustele.

„Inimtekkelised kliimamuutused on suurim pikaajaline oht Eesti riigile ja rahvale, mistõttu ei ole üleminek jätkusuutlikule energiamajandusele üks valik teiste seas, vaid möödapääsmatu vajadus. Enamik kasvuhoonegaaside heitmetest tekib linnades, valdavalt hoonete energiatarbimisest ning isiklike sõiduautode summutist. Tallinnal on hea meel, et meie kaugküttepartner Utilitas jagab meie kliimaneutraalsuse sihti ning investeerib uutesse kliimasõbralikesse tehnoloogiatesse, et see siht saavutada,“ ütles Ossinovski.

Väo koostootmisjaamadele lisatud suitsugaaside kondensaatorite ja soojuspumpade abil langetatakse koostootmisjaamast väljuva suitsugaasi temperatuur 50-lt kraadilt 20-ne kraadini, et kasutada maksimaalselt ära kogu kütuses sisalduv energia. Uute seadmete kasutuselevõtt võimaldab oluliselt vähendada maagaasi kasutamist Tallinna kaugküttevõrgus, kuna Väo jaamadest saab kätte rohkem rohelist energiat.

Uus päikesepark, mis on nime saanud Euroopa rohelise pealinna järgi, laiub endise Väo paekivikarjääri alal kokku 11 hektaril ja koosneb 15 600 kahepoolsest päikesepaneelist tootmisvõimsusega 9,3 MW. Päikeseenergia tootmisperioodi pikendamiseks on paneelid asetatud spetsiaalsele raamile, mis võimaldab neil päikese liikumist järgida. Lisaks taastatakse päikesepargi ümbruses ka endise kaevanduse looduskeskkonda ning alale istutati ligi 5000 uut puud.

Kokku investeeris Utilitas tootmisvõimsustesse üle 30 miljoni euro.