Teenuseid müüdi jooksevhindades 2,8 miljardi ja osteti 2,2 miljardi euro eest. Teenuste väliskaubandusbilansi ülejääk oli 595 miljonit eurot, mis on 45 miljonit suurem kui aasta varem.

Väiksem kui eelmisel aastal

Statistikaameti analüütik Jane Leppmets märkis, et teenuste väliskaubanduse kasv oli esimeses kvartalis väiksem kui eelmisel aastal. „Eelmise aasta neljandas kvartalis suurenes teenuste eksport 6% ja import 8% ning eelmisel aastal tervikuna suurenesid teenuste eksport ja import mõlemad 9%, selle aasta esimeses kvartalis aga enam selliseid kasvunumbreid näha ei olnud,“ lisas Leppmets.

Teenustest eksporditi esimeses kvartalis kõige enam ehk 831 miljoni euro eest muid äriteenuseid (sh muid ettevõtlust abistavaid teenuseid, reklaamiteenuseid ja juhtimisteenuseid). Järgnesid 691 miljoni euroga telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste (sh arvutiprogrammide koostamise ja nõustamisega seotud teenuste) ning 592 miljoni euroga transporditeenuste (sh maanteel kaubaveoteenuste) müük.

Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas enim telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste ning vähenes transporditeenuste müük mitteresidentidele.

Esikohal Soome

Teenuseid eksporditi kõige rohkem Soome (15% koguekspordist), kuhu müüdi enim reisi- ja transporditeenuseid. Järgnesid Ameerika Ühendriigid, Saksamaa ja Rootsi (kõik moodustasid koguekspordist 7%). Ameerika Ühendriikidesse ja Rootsi eksporditi kõige rohkem telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuseid ning Saksamaale muid äriteenuseid. Enim kasvas teenuste müük Ungarisse (33 miljoni euro võrra) ja Ameerika Ühendriikidesse (30 miljoni euro võrra) ning vähenes Lätti (47 miljoni euro võrra) ja Venemaale (33 miljoni euro võrra).

Esimeses kvartalis imporditi kõige rohkem ehk 645 miljoni euro eest muid äriteenuseid (sh muid ettevõtlust abistavaid teenuseid, juhtimisteenuseid ja reklaamiteenuseid). Järgnesid 559 miljoni euroga transporditeenuste (sh kaubaveoteenuste maanteel ja merel) ja 447 miljoni euroga telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste (sh arvutiprogrammide koostamise ja nõustamisega seotud teenuste) ost mitteresidentidelt. Mullusega võrreldes kasvas esimeses kvartalis enim ehitusteenuste (46 miljoni euro võrra) ja vähenes transporditeenuste (66 miljoni euro võrra) import.

Peamised teenuste impordipartnerid olid esimeses kvartalis Saksamaa (8% koguimpordist), Leedu ja Soome (mõlemad 7% koguimpordist). Saksamaalt ja Soomest imporditi kõige enam transporditeenuseid ning Leedust muid äriteenuseid. Kõige rohkem kasvas teenuste import Ungarist (57 miljoni euro võrra) ja Ameerika Ühendriikidest (26 miljoni euro võrra) ning vähenes Iirimaalt (51 miljoni euro võrra) ja Venemaalt (31 miljoni euro võrra).