2024. aastal Intense Growth HUBi läbi viidud uuringu järgi tegeleb 37% eestimaalastest investeerimisega. Need on täiesti tavalised inimesed meie ümber, kes igapäevaselt väikeste sammudega suure tuleviku poole liiguvad. Kas oled nende hulgas?

Investeerimine ei ole mõeldud vaid finantsekspertidele – igaüks saab alustada ja saavutada oma rahalised eesmärgid järk-järgult, kasutades õigeid tööriistu ja teadmisi. Nüüd on parim aeg alustada oma teekonda rahalise kindlustunde suunas! Tavaliselt ei kahetse investor mitte investeerimisega alustamist, vaid seda, et ei alustanud sellega varem.

Miks investeerida?

Vananev elanikkond ja kasvav pensioniiga annavad märku sellest, et riiklik pension ei pruugi tagada soovitud elustandardit. Eriti juhul, kui oled vahepeal töötanud välismaal, võib kohalik pension olla veelgi väiksem ning välismaist pensioni ei pruugi sa üldse saada. Seetõttu on mõistlik hakata esimesel võimalusel raha kõrvale panema, et pensionieaks oleks võimalik säilitada oma praegust elatustaset.

Skandinaavia riikides on tavaks panna palgast kõrvale märkimisväärne osa, et kindlustada endale hea elu pensionieas. Näiteks Rootsis ja Norras säästetakse keskmiselt 10–15% oma sissetulekust, mis tagab mugava ja turvalise pensionipõlve. Selline säästumäär on Eestis veel haruldane, kuid just investeerimisega alustamine võib aidata sul saavutada sarnast finantskindlust tulevikus. Investeerimine ei tähenda pelgalt raha kõrvalepanemist, vaid selle kasvatamist läbi teenitava dividendi- või intressitulu ja/või vara väärtuse kasvu.

Säästa, et saaksid investeerida

Säästmine ja kõrvalepandud raha investeerimine ei tähenda, et peaksid igapäevaselt elama väga kokkuhoidlikult ega saaks praegust elu elada täisväärtuslikult. Oluline on leida tasakaal, mis võimaldab sul elada hästi ja samal ajal panna iga kuu kõrvale mingi kindel summa tuleviku tarbeks. See ei pruugi tähendada drastilisi elumuutusi, vaid väikeseid muudatusi sinu igapäevaelus, nagu harvem väljas söömas käimine ning mittevajalikele asjadele ja meelelahutusele üleliia suurte summade kulutamine. Nii tagad oma rahalise kindlustatuse tulevikus, ilma et peaksid tänaseid rõõme ohvriks tooma.

Selleks, et sul oleks, mida säästa, on oluline keskenduda oma sissetulekute suurendamisele. Arenda oma tööalaseid oskusi ja pinguta selle nimel, et saada oma valdkonnas väga heaks. Kui oled oma töös kõrgelt hinnatud professionaal, küsi perioodiliselt palgatõusu vastavalt inflatsioonile. Samuti tasub iga paari aasta tagant kaaluda töökoha vahetust, kuna see võib sageli kaasa tuua märkimisväärse palgatõusu.

Mõtle ka lisatööle, mida saaksid vabal ajal teha, et tekitada täiendav rahavoog säästmiseks. Suurenenud sissetulekut ei ole mõistlik kohe kulutada, pigem tasub ennast veidi premeerida ja suurema osa saadud lisatulust hoopis kõrvale panna, sest oled ju varemgi väiksema summaga edukalt toime tulnud ja ilusti ära elanud. Säästetud raha saad investeerida, mis omakorda aitab tulevikus veelgi suuremat tulu teenida ja finantsilist kindlustunnet suurendada.

Kuidas maandada hirme?

Investeerimisega kaasnevad mitmed erinevad hirmud, nagu risk kaotada raha, teadmiste puudumine ja turu volatiilsus, mis võivad algajatele tunduda heidutavad. Siiski on mitmeid viise, kuidas neid hirme edukalt maandada ning investeerimist enesekindlalt alustada.

Kõige levinum hirm on investeeritud raha kaotamise tõenäosus. See hirm on põhjendatud, kuna igasugune investeering kannab endas riski. Riski saab vähendada teadliku planeerimise ja riskide maandamise strateegiate kasutamise kaudu. Üks parimaid viise riski maandamiseks on alustamine väikeste summadega. MONEYZENi platvormil saad alustada investeerimist juba 20 euroga, mis võimaldab sul õppida ja kogemusi saada ilma suurte riskideta.

Paljud inimesed tunnevad, et neil puuduvad piisavad teadmised investeerimise kohta. See tekitab ebakindlust ja kartust teha valesid otsuseid. Teadmiste omandamine ja teadmistepagasi pidev täiendamine on aga investeerimise oluliseks osaks. Pidev eneseharimine ja turu jälgimine aitavad sul teha informeeritud otsuseid.

Ka investeerimisportfelli hajutamine erinevate varaklasside vahel on oluline strateegia riski vähendamiseks. Investeerides mitmesse erinevasse varaklassi, väldid olukorda, kus ühe investeeringu ebaõnnestumine mõjutaks kogu portfelli. Üheks varaklassiks võiks olla näiteks laenude andmine, mida pakub MONEYZEN. MONEYZENi platvormil on olemas automaatsed investeerimistööriistad, mis aitavad hajutada investeeringuid ja hoida portfelli tasakaalus ilma pideva käsitsi sekkumiseta. Tänu sellistele tööriistadele on ka algajal investeerijal lihtne ja mugav investeerimismaailma siseneda ning kogemusi omandada.

Miks on vaja investeerida regulaarselt?

Investeerimine on nagu puu istutamine – vajab pidevat hoolt ja aega, et kasvada suureks ja tugevaks. Sama kehtib ka rahalise kasvu kohta. Igal kuul investeeritud väike summa võib aja jooksul muutuda märkimisväärseks kapitaliks tänu liitintressi võludele. See aga ei juhtu kohe – tuleb varuda kannatust ning teenitud kasumit pikema perioodi jooksul mitte välja võtta, vaid suunata see tagasi investeeringuteks.

Liitintress on üks võimsamaid mõisteid investeerimismaailmas ja tähendab, et sinu investeeringu tulu reinvesteeritakse selle asemel, et see välja maksta. Liitintress on intress, mis arvutatakse laenu või deposiidi põhisummalt ning sellele lisandunud eelmiste perioodide kogunenud intressidelt. Seega liitintressi arvutamisel investeeritakse pidevalt edasi ka tekkinud kasum, mitte ainult põhiosa.

Lihtsamalt öeldes hakkab sinu juba teenitud raha teenima veelgi rohkem raha. Näiteks, kui investeerid ja teenid intressi, siis see intress lisandub sinu algsele investeeringule ning hakkab ka intressi tootma. See protsess kordub, mistõttu sinu investeering kasvab kiiremini ja suuremaks, sest nii algne summa kui ka teenitud intressid teenivad omakorda intressi.

See on justkui lumepalliefekt – väikestest algsetest summadest kasvab ajapikku suur investeering. Esimesel aastal võib kasv tunduda küll tagasihoidlik, kuid mida pikemaks ajaks investeering teha, seda suuremaks kasvab selle väärtus aja jooksul.

Kuidas liitintressi arvutada?

Kuidas aga liitintressi arvutatakse? Arvutuskäik on tegelikult lihtne matemaatika: iga aasta alguses olev portfelli summa tuleb korrutada aasta jooksul teenitud tootlusega. Saadud summa ongi sinu järgmise aasta alguse portfelli summa. Juhul kui su kontole laekub intressitulu igakuiselt, ei pea aasta lõpuni ootama, vaid saad selle kohe taas teenima panna ja efekt on veelgi suurem.

Ütleme, et sinu poolt ühekordselt investeeritav summa on 500 eurot, mille tootlus on aastas 10%. Esimese aasta arvutuskäik oleks järgmine: 500 € * (100% + 10%) = 550 €. Esimese aastaga teenid 50 € kasumit, küll aga on teise ja iga järgneva aasta kasum tänu liitintressile suurem. 20 aasta pärast on sinu kontol 3664 €. Veelgi suurema efekti annab see, kui jätkad igakuiselt investeerimist. Näiteks, kui su esialgne investeering on 500 € ja investeerid 20 aasta jooksul igakuiselt juurde 100 €, siis 20 aasta pärast on sinu kapitali suurus ligikaudselt 79 600 €. Sellest summast oled ise aastate jooksul kõrvale pannud vaid 24 500 € ja ülejäänud osa (55 100 €) teenisid juurde tänu liitintressile.

Iga aasta kaupa eraldi summade käsitsi arvutamine on üpris tülikas ja aeganõudev. Õnneks on internetis saadaval mitmeid liitintressi kalkulaatoreid ja tööriistu, mille leiad lihtsa guugeldamise abil ning mis annavad sulle infot selle kohta, kui palju algne investeering koos regulaarsete panuste ja oodatud tootlusega teatud perioodi jooksul kasvama peaks.

Kust alustada?

Väikeinvestorile peamiselt kättesaadavad varaklassid on laenud ehk ühisrahastus ja aktsiad. Kõigil on omad plussid ja miinused, maksustamise eripärad ning teatud sisenemislävend. Selleks, et väikeste summadega alustada, regulaarselt panustada, esimesi igakuiseid intresse teeninda ning investeerimises muidu kätt proovida, sobib ühisrahastus väga hästi. Ühisrahastus on investeerimise vorm, kus inimesed panevad oma rahad kokku, et finantseerida erinevaid projekte, ettevõtteid või investeerida laenudesse, nagu seda on võimalik teha MONEYZENi platvormil. Selline investeerimismeetod on muutunud üha populaarsemaks, sest see pakub võimalusi nii alustavatele kui ka kogenud investoritele.

Ühisrahastuse eeliseks on võimalus alustada investeerimist väikeste summadega, mis teeb selle kättesaadavaks ka täiesti algajatele investoritele. Samuti pakuvad ühisrahastusplatvormid võimalust hajutada oma investeeringud mitmesse erinevasse projekti või laenu. See vähendab riski, et ühe investeeringu ebaõnnestumine mõjutaks kogu portfelli. Lisaks võimaldab ühisrahastus teenida kõrgemat tootlust võrreldes traditsiooniliste säästukontode ja investeerimisvõimalustega.

Kindlasti tasub uurida erinevate ühisrahastusplatvormide tausta ja usaldusväärsust, selgitada välja, mis tingimustel ja kellele laene väljastatakse, et maandada oma investeeringute riski.

MONEYZENis on investeerimine lihtne ja mugav

MONEYZEN on kodumaine ühisrahastusplatvorm, mis seisab kiiruse ja mugavuse eest. Investeerimine ei pea olema keeruline ja tüütu lisakohustus – see võib olla nauditav. MONEYZEN ühendab kiire ja mugava laenu- ja investeerimisplatvormina inimesi läbipaistvate ja empaatiliste finantssuhete kaudu. Oma töös lähtume vastutustundliku laenamise põhimõttest, hindame põhjalikult laenutaotleja maksevõimet, et iga laenuotsus oleks õige ja läbimõeldud.

Investeerimist saab alustada kasvõi 20 € ning teenustasudeta. Ja mis kõige olulisem – saad ise määrata soovitud tootluse ja riskitaseme. See on MONEYZENi peamine erinevus võrreldes konkurentidega. Platvorm on kasutajasõbralik ja intuitiivne, võimaldades sul investeerimisega alustada võimalikult lihtsalt ja kiirelt.

MONEYZENi platvorm pakub automaatseid investeerimistööriistu, mis aitavad hajutada investeeringuid ja hoida portfelli tasakaalus ilma pideva käsitsi sekkumiseta. Samal ajal saad oma investeeringuid jooksvalt jälgida ning vajadusel strateegiat (soovitud tootlust ja laenude riskitaset, millesse soovid investeerida) muuta. See tagab sulle piisava paindlikkuse ja kontrolli oma investeeringute üle, võimaldades teha kohandusi vastavalt turuolukorrale ning enda soovidele ja vajadustele. Soovi korral saad oma investeeringud laenu järelturul varem maha müüa või vastupidiselt hoopis täiendavaid investeeringuid juurde osta.

Alusta oma teekonda finantsvabaduse suunas MONEYZENi platvormil ja vali investeerimisstrateegia, mis vastab sinu riskitaluvusele ja eesmärkidele. Väikeste sammudega alustades ja regulaarselt panustades lood aluse oma tuleviku pikaajaliseks kindlustamiseks.

Finantsteenust pakub Moneyzen OÜ. Tutvu tingimustega moneyzen.eu ja vajaduse korral pea nõu asjatundjaga.

Jaga
Kommentaarid