Infortar soovib pakkumise raames suurendada oma osalust Tallinkis ning pakkuda Tallinki investoritele võimalust investeeringust väljumiseks mahus ja tingimustel, mida börs ei võimalda. Teate esitamise seisuga ei kavatse Infortar alustada menetlust Tallinki aktsiate noteerimise lõpetamiseks Tallinna Börsil ega ka Helsingi Börsil.

„Eesti majandus on juba üheksandat kvartalit languses, riigi reiting varasemast ühe astme võrra madalam ja geopoliitiline risk püsib endiselt kõrge. Juhul, kui Tallinkil peaks olema aktsionäre, kes meie piirkonna majanduslikes väljavaadetes kahtlevad, siis antud pakkumine loob turule likviidsuse ja võimaldab neil väljumist kaaluda,“ selgitab Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt.

Pakkumine toimub vabatahtliku ülevõtmispakkumisena ehk investoril ei ole kohustust selles osaleda. Infortar teeb pakkumise hinnaga 0,55 eurot ühe Tallinki aktsia kohta. Pakkumise ostuhinna määramisel on lähtutud Tallinki aktsiate viimase kolme aasta keskmisest börsihinnast (ca 0,61 eurot), millest on maha arvatud Tallinki poolt kõigile aktsionäridele 3. juulil makstav dividend 0,06 eurot aktsia kohta. Tallinki aktsia lõpetas reedese börsipäeva 0,74 eurose hinna juures ehk pakkumine tehakse 25% väiksema hinna pealt.

Hanschmidti sõnul usub Infortar Tallinki finants- ja turupositsiooni ning plaanib ettevõtet hoida avaliku börsifirmana, kuid tuleb arvestada, et näiteks suuremate rahvusvaheliste investorite vaates on ettevõtte aktsia likviidsus ja turusügavus piiratud. „Tallinki aktsia viimase aasta keskmine päevane käive ulatub 175 000 euroni,“ märgib Hanschmidt.

Vabatahtlik ülevõtmispakkumine tähendab börsiteate sõnul seda, et ülevõtja ei pea aktsiate ostuhinna määramisel lähtuma ülevõtmispakkumisreeglites sätestatud õiglase hinna määratlemise kriteeriumitest. Samuti tähendab see, et aktsionäridel ei ole kohustust, vaid võimalus valida, kas võtta pakkumine vastu või mitte. Infortar käsitleb aktsionäre võrdselt ning pakkumine tehakse kõikide Tallinki aktsiate suhtes, mis veel ei kuulu ülevõtjale.

Pakkumise vastuvõtmiseks tuleb Tallinki aktsionäril pöörduda oma kontohaldurpanga poole ja esitada korraldus pakkumise vastuvõtmiseks. Arveldus korraldatakse Eesti Väärtpaberite Keskregistri vahendusel. Infortaril on tehingu teostamiseks vajalikud rahalised vahendid olemas.

Antud avaliku ülevõtmispakkumisega viib Infortar ellu oma esmase avaliku pakkumise ja noteerimise prospektis kirjeldatud strateegiat, mille järgi on merelaevanduse ärisegmendis grupi strateegiaks osaluse suurendamine Tallinkis juhul, kui Tallinki aktsia börsihind on soodne ja regulatiivsed nõuded seda võimaldavad.

Taotlus avaliku ja vabatahtliku ülevõtmispakkumise korraldamise kooskõlastamiseks on esitatud Finantsinspektsioonile.