President Emmanuel Macroni teade ennetähtaegsete valimiste väljakuulutamisest viis möödunud nädalal Prantsuse börsiettevõtete turuväärtuses ligi 241 miljardit dollarit. Eriti tugevalt said lüüa pangad, nii Societe Generale, BNP Paribas ja Credit Agricole aktsiad kaotasid igaüks üle 10%, vahendab Bloomberg.

Riigi aktsiate koguväärtus on nüüd umbes 2,92 triljonit eurot, jäädes Bloombergi kogutud andmete kohaselt napilt alla Ühendkuningriigile, kelle börsiettevõtete väärtus on 2,97 triljonit eurot. Kui veel kuu aega tagasi jõudis Prantsusmaa börsiindeks CAC 40 rekordtasemeni, siis nüüdseks on kogu tänavune tõus kadunud. Lisaks pankadele on langenud ka teemaksude operaatorid Vinci SA ja Eiffage SA, kuna kardetakse, et maanteed võidakse Macroni partei kaotuse korral taas riigistada.

Lisaks on varasemalt olnud surve all Hiina majanduse ebaühtlase taastumise tõttu kannatanud Prantsusmaa luksusaktsiad nagu LVMH.

„Me oleme perioodis, kus järgmised kolm-neli nädalat ei ole midagi kindlat ja turg võib kahjuks muutuda ebastabiilsemaks,“ ütles Kairos Partnersi portfellihaldur Alberto Tocchio.

Prantsusmaa parlamendivalimised toimuvad kahes voorus, 30. juunil ja 7. juulil.

Ühendkuningriikide börs kerkis taas Euroopa suurimaks

Teisalt on positiivsemasse valgusesse sattunud Ühendkuningriigi börs, mis kaotas Euroopa suurima börsi tiitli Prantsusmaale 2022. aasta lõpus. Kuigi riik valmistub samuti valimisteks, on opositsioonilise Tööpartei toetus küsitlustes suur ning tulemusi peetakse stabiilsemaks.

„Meile meeldivad Ühendkuningriigi aktsiad nii valuatsiooni tõttu, kui ka portfelli hajutajana arvestades nende atraktiivset sektoriportfelli,“ ütles Bloombergile Berenbergi panga strateeg. „Lisaks sellele paistab poliitiline ebakindlus olevat mujal suurem, vähemalt praegusel hetkel.“

Ühendkuningriigi suurimaid börsiettevõtteid koondav FTSE 100 indeks on sel jõudnud rekordtasemeni, mida on toetanud sellised ekspordile tuginevad ettevõtted nagu Shell ja Unilever.