Amservi tegevjuhi Rene Vareki sõnul on ettevõtte fookuses kohanemine praeguse majandusolukorraga ja eesseisvate väljakutsetega. „Kõrged intressimäärad, inflatsioon ja planeeritav automaks on tarbijate seas tekitanud ebakindlust. Selles valguses on hea meel, et suutsime 2023. aastal kogu grupi vaates siiski müüdud sõidukite hulka kasvatada,“ ütles ta.

Grupi müügitulu kasvas võrreldes aasta varasemaga pea viiendiku kuni 222,9 miljoni euroni, sealjuures teenis kontsern puhaskasumit 7,06 miljonit eurot. „Müügitulu suurenemine tulenes eelkõige müüdud autode hinnatõusust ning järelteeninduse mahtude kasvust,“ selgitas Amserv Grupi juhatuse liige ja finantsjuht Tõnu Vanajuur. Ta lisas, et eelmisel aastal suurenes ka Amservi töötajate arv ning sellest tulenes tööjõukulude kasv 21,9% võrreldes 2022. aastaga.

Vareki sõnul müüs kontsern eelmisel aastal kokku 7400 sõidukit, kusjuures võrreldes varasemaga jäi Eestis müüdud sõidukite arv sarnasele tasemele ning Lätis tõusis sama näitaja 12,8%. Müüdud sõidukite kogumahus langes uute autode müük kogumüügist arvestatuna 79,5% pealt 73,7% peale, mis suurendas kasutatud autode panus ettevõtte tulemustesse.

Uute autode müügis näitasid tegevjuhi sõnul suurimat kasvu võrreldes eelneva aastaga taas elektriajamiga autod. „Elektriajamiga autode osakaal uute sõidukite kogumüügist oli 5,9% ehk 2,9 protsendipunkti rohkem kui aasta varem. Hübriidautode müügimahtude kasv ületas Amservis turu üldist kasvu,“ rääkis Varek.

Tegevjuhi sõnul jätkavad Venemaa agressioon Ukrainas, hinnatõus ning kõrged baasintressid majanduskeskkonna mõjutamist ka 2024. aastal. „Järsud maksumuudatused ja planeeritav automaks on negatiivselt mõjutamas tarbijate ostujulgust,“ jagas Varek.

Kuigi üldist majanduskeskkonda ja tarbijate konservatiivsust arvestades Amserv 2024. aastaks suurt kasvu müügimahtudele ei prognoosi, siis juba käesoleva aasta esimeses kvartalis müüs ettevõte Eesti ja Läti peale kokku 1236 uut sõidukit ehk 17% rohkem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. 514 kasutatud auto müük oli samuti 20% suurem kui mullu.

Amservi 2024. aasta esimese kvartali käive oli 56 miljonit eurot.