„Tegu on teise järjestikuse aastaga, kus konkurentsivõime edetabelis langeme. Kui eelnevalt oli võimalik väita, et languse on põhjustanud Ukraina sõjaga seonduv, siis nüüd on seda oluliselt keerulisem teha, sest näiteks Läti on edetabelis tõusnud 6 kohta ning Leedu 2 kohta ning ka neid mõjutab Ukrainas toimuv“, sõnas Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Peeter Raudsepp tulemusi tutvustades ning lisas, et ainuke samaks jäänud näitaja edetabelis on majanduse seisund, olles teist aastat samal tasemel.

2024. aastal on kõige konkurentsivõimelisemad TOP 10 riigid:

1. Singapur (eelmisel aastal 4. koht)

2. Šveits (3. koht)

3. Taani (1. koht)

4. Iirimaa (2. koht)

5. Hongkong (7. koht)

6. Rootsi (8. koht)

7. Araabia Ühendemiraadid (10. koht)

8. Taiwan (6. koht)

9. Holland (5. koht)

10. Norra (14. koht)

Kui vaadata riikide konkurentsivõime muutumist viimasel aastal, siis suurim tõusja edetabelis on Korea (+8 kohta) ja suurim kukkuja Tšehhi (-8 kohta).

Eesti olulisematest kaubanduspartneritest on Rootsi edetabelis 6. kohal, Soome 15. kohal, Saksamaa 24. kohal, Leedu 30. kohal ja Läti 45. kohal.

Konkurentsivõime edetabelis Euroopa Liidu riike võrreldes on Eesti tänavu 13. kohal, langedes kahe koha võrra võrdluses eelmise aastaga.

IMD viib riikide rahvusvahelise konkurentsivõime hindamist läbi 1984. aastast. 2023. aastal osales edetabelis 67 riiki ehk kolm riiki enam kui aasta varem (lisandusid Puerto Rico, Nigeeria ja Ghana). Riikide rahvusvahelise konkurentsivõime hindamine tugines 2023. aasta statistilistele andmetele ja 2024. aasta alguses läbi viidud ettevõtte juhtide küsitluse tulemustele. Eesti Konjunktuuriinstituut on IMD partneriinstituut alates 2002. aastast.