Kiirelt kasvanud ettevõtet Lehe Pruulikoda tabas pankrotisaatus tänavu aprillis. Ebakindlusest rääkis ettevõtte omanik Tanel Nurmeots Äripäevale juba varemgi. Ta kurtis, et ettevõtte toimimist ei mõjuta mitte ainult aktsiisitõus, vaid kogu maksupakett. Samuti juhtis Nurmeots tähelepanu klientide ostujõuetusele: „Kui tarbijal jääb raha vähemaks, siis paratamatult kannatame meie enne kui suurtootjad, puhtalt hinnaklassi pärast.“

Ettevõtte vara on oksjonikeskuses müügil alghinnaga ligi 491 500 eurot, millele registreerumine lõppeb täna. Selle eest saab uus omanik kõiksugused vajalikud seadmed käsitööõlle tootmiseks: mahutid, kääritusnõud, villimismahutid villimisliini, kompressori, külmkambri jm.

Lehe Pruulikoda oli üle kümne aasta tagasi loodud pereettevõte, üks Eesti tuntumaid käsitööõlle pruulijaid ja eriline lemmik restoranide seas. Ettevõttel on siiani üle 47 000-eurone maksuvõlg, millest suurima osa moodustavad käibe- ja sotsiaalmaks.

Ettevõtte aastakäive jäi ajavahemikus 2014-2021 veerand miljoni ja 630 000 euro vahele. Valdavalt tegutses ettevõte kahjumlikult. Näiteks 2020. aastal lõpetas ettevõte enam kui 100 000-eurose, 2021. aastal üle 200 000 euro küündiva kahjumiga.

2023. aasta neljandas kvartalis oli ettevõttes tööl veel kolm inimest. Varasematel aastatel töötas ettevõttes ametlikult keskmiselt seitse kuni üheksa inimest.