Eelmisel esmaspäeval algas Soome kohtus kurioosne istung kolme Soome mehe vastu, kes soovisid Rootsi ettevõttelt Assa Abloy välja pressida 37 miljonit eurot.

Prokuratuuri sõnul oli üks süüdistatavatest välja mõelnud viisi, kuidas avada kontserni valmistatud lukud nii, et selle avamisel jälgi ei jääks. Selle peale võttis teine mees emafirma ja kahe tütarfirmaga ühendust, kasutades sealjuures varjunime Magnus Nilsson. Nilssoni nime alt nõudis mees tasu oma leituise ja teabe eest, mis puudutas turvaauke. Kolmas mees oli abiks sõnumite koostamisel ning pakkus VPN-teenust, mis krüpteeris internetiühenduse.

Ähvardasid videote avaldamisega

Raha väljapressimine ei piirdunud üksnes tavalise kirjavahetusega. Kuna ettevõtted esitatud nõudmisega ei nõustunud ning ka läbirääkimised venisid, otsustasid kelmid üles filmida lukkude avamise õpetuse. Nii laadisidki mehed videod YouTube’i üles ning saatsid ettevõtetele lingid. Samal ajal ähvardasid kurjategijad, et kui ettevõtted nõutud tasu ära ei maksta, avaldatakse videod kõigile vaatamiseks. Õnneks asi nii kaugele ikkagi ei läinud. Ettevõtted keeldusid maksmast ja teatasid asjast keskkriminaalpolitseile.

Nüüd nõuab prokuratuur kurjategijatele 1,5-2-aastast vanglakaristust, seejuures ei ole veel teada, kas vanglakaristus peaks olema tingimisi või reaalne.