„Eesti E-kaubanduse liidu andmetel eelistab enam kui 80% e-osalejatest paki kättesaamiseks pakiautomaati,“ põhjendab Picapaci avatud võrgustiku arendusjuht Mait Mikker, mis on tekitanud vajaduse väikeste, kogukonnale mõeldud pakiautomaatide järele. Tema sõnul on eestlased ja üldse Balti riikides elavad inimesed Euroopa kõige suuremad ja vilunumad pakiautomaatide kasutajad ning seda näitavad ka numbrid.

„Samuti lükkab e-kaubanduse kiire areng ja kasvavad võimalused tagant ka kliendi ootust saada oma pakk kätte võimalikult vähese ajaga ja võimalikult kodu lähedalt,“ räägib Mikker. Klassikaline pakiautomaat ei täida alati seda ootust, kuna sagedased tellijad ei soovi lühikese aja jooksul võtta ette pikemaid autosõite automaadi juurde ja tagasi koju.

18 pakiautomaati ainuüksi Tallinnas

„Erapakiautomaadid on arenev ärisuund ja tänaseks on pea tuhat inimest üle Eesti soetanud enda kodude juurde personaalse pakiautomaadi, millest saab nii pakke saate kui ka vastu võtta,“ sõnab Mikker. Kogukonna pakiautomaat on mõeldud väiksematele kogukondadele ja küladele, kes soovivad tuua pakiteenuse oma kodule lähemale, kuid kus elavate inimeste vajadus pole piisavalt suur isikliku pakiautomaadi soetamiseks.

Mikkeri hinnangul kasvab personaalsema lähenemisega pakiautomaatide arv lähiaastail kiiresti. „Ka kinnisvaraarendajad on selle trendi ära tundnud ja huvituvad kogukonna pakiautomaatide paigaldamisest uute arenduste juurde – nii pakuvad nad ostjale lisaväärtust,“ arvab Mikker. Ta usub, viie aasta pärast võiks üks selline automaat olla igast inimesest mitte kaugemal kui 300 meetrit.

Picapaci kogukonna pakiautomaadid

Kolme kuu jooksul on Picapacile laekunud 60 sooviavaldust kogukonna pakiautomaadi paigaldamiseks: kõige rohkem avaldusi tuli Harjumaalt, Tartumaalt, Lääne-Virumaalt, Jõgevamaalt ja Viljandimaalt. Praeguseks on paigaldatud 18 kogukonna pakiautomaati, peamiselt Tallinnas ja selle lähiümbruses, järgnevatel kuudel kasvab nende arv veelgi.

Juunikuus paigaldas Picapac kogukonna pakiautomaadi Hargla külla Valgamaal. Valga vallavanema Monika Rogenbaumi sõnul on Hargla kogukond pakiautomaadist väga puudust tundnud. „Tegemist on suurtest keskustest kaugemal asuva külaga, lähimasse linna jõudmiseks on nii mõnelgi perel vaja umbes 40 kilomeetrit läbida,“ ütleb Rogenbaum, lisades, et klassikaline suur pakiautomaat on Hargla jaoks liialt mahukas ja selle paigaldamise ära tasumiseks peaks sealt liikuma oluliselt rohkem pakke ja saadetisi.

„Kui kuulsime uuest kogukonna pakiautomaadist, siis saigi tehtud kiirelt otsus koostada projektitoetuse taotlus kohaliku omaalgatuse programmile ning meie õnneks sai see ka hindajatelt toetuse,“ räägib vallavanem. Ta usub, et kogukonna pakiautomaadi abil saavad kasutajad tõsise kokkuhoiu sõiduajalt ja –kuludelt, sest ei pea enam paki kättesaamiseks kümneid kilomeetreid läbima.

Pakil käiakse jalgsi järel

Picapaci hiljutise uuringu kohaselt väljendas üle 75% vastanutest valmisolekut kasutada kogukonna pakiautomaadi teenust, nimetades oma huvi peamiste põhjustena mugavust ja kulutasuvust. Uuringust selgus ka, et kogukonna pakiautomaadi teenusega liitunutest 83% eelistab paki kättesaamiseks kõndida või kasutada ratast, mitte sõita autoga.

Kogukonna pakiautomaadid toimivad avatud võrgus, mis teisisõnu tähendab, et seda saavad kasutada kõik Picapaci võrgustikuga liitunud kullerettevõtted. Kogukonna pakiautomaadi kasutamiseks on võimalus see välja osta või rentida. Viimasel juhul maksab klient Picapacile automaadi kasutamise eest kuupõhist tasu, mis on üks euro.

Picapaci kogukonna pakiautomaadid

Omniva kontserni kuuluva OÜ Picapac põhitegevus on pakiautomaatide tehnoloogiliste lahenduste arendamine ning personaalse pakiautomaadi teenuse osutamine. Picapaci tootevalikusse kuuluvad personaalne ja jagatud erapakiautomaat ning kogukonna pakiautomaat, mis kõik on mõeldud nii era- kui ärikliendile.

Varasemalt Parcelsea nime kandnud erapakiautomaadid said Picapaci nime 2023. aastal. Ettevõtte eelmise aasta käive oli 46 764 eurot, kahjum aga 307 983 eurot.