Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) andis neljapäeval teada, et Saare 2.1 mereala enampakkumise võitja on selgunud. Kuigi oma pakkumise said teha ka eestlaste Utilitas Wind ja Estonia Offshore Wind DevCo, mis kuulub 50% ulatuses Leedu energiakontsernile Igntis, esitas ainsana pakkumise Norra ettevõtte Deep Wind Offshore AS summas 2 457 000 eurot, mis oli ka enampakkumise alghind.

Deep Wind Offshore’i tegevjuht Knut Vassbotn avaldas heameelt, et ettevõte on võitnud Eestis olulise mereala ning saanud endale Läänemeres ühe gigavati tootmisvõimsust toetava ala. „Eesti võtab samme, et oma ambitsioonid teoks teha ja meil on erakordselt hea meel, et me selle mereala endale saime. Deep Wind Offshore aitab kaasa Eesti kliimaeesmärkide saavutamisele, tagades energiajulgeoleku, luues väärtusahelaid ja uusi töökohti,“ märkis ta.

Norra ettevõte usub, et nad võidavad palju sellest, et Saaremaa külje all asuval alal on soodsad tuuleolud tõhusaks energiatootmiseks. „Deep Wind Offshore’i eesmärk on arendada 10 aasta jooksul üle 10 GW meretuuleenergiat. Selleks jätkame me projektide arendamist oma põhiturgudel ja püüame ühtlasi leida võimalusi uutel turgudel. Enampakkumise võitmine tähendab seda, et Eestist saab üks meie põhiturge,“ rääkis Vassbotn.

Deep Wind Offshore AS poolt 28. märtsil esitatud hoonestusloa taotluse kohaselt kavandatakse Saare 2.1 merealale püstitada kuni 98 tuulikut koguvõimsusega kuni 1560 MW. Enampakkumise võitja suhtes algatatakse hoonestusloa menetlus koos keskkonnamõju hindamisega 90 päeva jooksul võitja kinnitamisest arvates. Teiste konkureerivate taotluste kohta teeb TTJA hoonestusloa menetluse algatamisest keeldumise otsuse, andis amet teada.

Saare 2.1 mereala asukoht

Seni pole ühtegi enampakkumisele pandud mereala Eesti ettevõtte kätte läinud. Kaks esimest mereala enampakkumist (Liivi 1 ja Liivi 2) võitis Leedu energiakontsern Ignitis, kes on samuti need merealad saanud kätte alghinnaga. Kolmas mereala (Saare 1) enampakkumine kukkus aga läbi. Neljanda said nüüd endale norrakad. Peagi on tulekul veel viies ja kuues enampakkumine (Saare 2.2 ja Saare 3).

Eestis suhteliselt tundmatu Deep Wind Offshore’i kujul on tegu rahvusvahelise meretuuleparkide arendaja ja omanikuga, kelle peakontor on Norras, kuid kel on esindused ka Lõuna-Koreas ja Rootsis. Norras on Deep Wind Offshore’i projektipartner EDF Renewables ja Lõuna-Koreas bp. Ettevõtte põhiomanikud on Knutsen Group, Haugaland Kraft, Sunnhordland Kraftlag ja Octopus Energy. Ettevõtte kavandatud arenduste maht on üle 10 GW, sealhulgas 2 GW ainuüksi Lõuna-Koreas.

TTJA teatel saab seekordse enampakkumise võitja alustada meretuulepargi arendamist Saare 2.1 merealal, mille suurus on 163,8 km². Saare 2.1 mereala on sügavusega 29–66 meetrit ja selle pindala on 164 km2. Enampakkumine algas Eesti aja järgi 18.06.2024 kell 12.00 ning lõppes 20.06.2024 kell 12.00. Järgmine mereala enampakkumine Saare 2.2 merealale toimub 26.06.2024 kell 12.00 kuni 28.06.2024 kell 12.00. Lisaks on planeeritud 2024. aasta teises pooles viia läbi enampakkumised Saare 5-8 alade ja uuesti ka Saare 1 ala osas.