Vilistlaskapitali asutajaliikmeteks olid Tehnikaülikooli vilistlastlastest edukad ettevõtjad ja tippjuhid: Toomas Luman, Väino Kaldoja, Toomas Annus, Jüri Mõis, Andres Sarri, Olari Taal ja Koit Uus, kes kõik annetasid isiklikult 50 000 Eesti krooni. Nii, nagu nad toona Vilistlaskapitali asutamislepingu allkirjastamisel Tallinna Raekojas toonitasid, „et on edukad oma tegevuses ning soovivad, toetades isiklike rahaliste vahenditega Tallinna Tehnikaülikooli, kaasa aidata kõrghariduse arendamisele.“ (Mente et Manu, kevad 2003)

Arengufondi nõukogu esimees aastatel 1999-2004, Toomas Luman on öelnud: „Usun, et Vilistlaskogu on see sisend, mis kanaliseerib ülikoolile vilistlaste kogemusi, toetust ja ühtlasi propageerib tänastele tudengitele Tehnikaülikooli. Tehnikaülikooli positsioon ja renomee ühiskonnas ja üha enam ka laiemas maailmas on suuresti määratud meie vilistlaste töö tulemuslikkusega. Eraldi esiletõstmist väärib kindlasti Vilistlaskapitali ja Arengufondi tegevus, mis toob tudengkonnale – bakalauruse-, magistri- ja doktoriõppe üliõpilastele kümneid stipendiume, millega üliõpilased võivad märgatavalt laiendada oma silmaringi, tutvuda maailma kogemustega, süveneda teadustöösse ja aidata sellega kaasa Eesti innovaatilise arengu kiirenemisele. Tänaseid aktiivseid missioonitundega vilistlasi võib nende ettevõtlikkuse eest üksnes kiita, kuid samas ei maksa ka unustada, et nad moodustavad siiski vaid murdosa kõigist Tehnikaülikooli lõpetanutest. Me loodame, et ka neist ülejäänutest üha enamad just tublimate vilistlaste innustusel leiavad tee oma ülikooli rõõmude ja murede juurde ning on valmis neid meiega koos jagama. Arengufond on omakorda see institutsioon, mille kaudu reaalselt vilistlaste toetus realiseeritakse. Vilistlased on asutanud Tallinna Tehnikaülikooli Vilistlaskapitali, millega liitujate nimesid võib igaüks ülikooli peahoone seinal olevalt tahvlilt lugeda“. (Mente et Manu, kevad 2003)

Liitumiskampaania jooksul kasvas Vilistlaskapitali toetajate arv 55 annetajani ning koguti 2,75 miljonit Eesti krooni ning täna on see Arengufondi põhikapitaliks. Täielik nimekiri Vilistlaskapitali toetajatest leitav siin.

Kõik 55 kuldset nimeplaati ei mahtunud ühele tänutahvlile, lisaks tuli võtta ka teine. Sellel on õnneks piisavalt ruumi, et nüüd, 20 aastat hiljem, sinna uued, värskete edukate vilistaste nimed juurde kirjutada.

Tänane Tallinna Tehnikaülikooli Arengufondi nõukogu ja Vilistlaskogu eestseisuse esimees Rober Kitt, kelle eestvedamisel on koostöös Arengufondi juhataja Elinor Tominguga viimase paari aastaga Arengufondi stipendiumifondide maht kahekordistunud, on öelnud: „Võti on tajumises, kuidas me loome homset tulevikku ja mis roll on meil selles ettevõtjana. Meil kõigil on võimalik midagi teha – toetada rahaliselt mõnda TalTechi Arengufondi stipendiumifondi, olla mentor üliõpilastele, pakkuda neile väljakutseid esitavaid lõputöö teemasid, toetada praktikaga, käia koolides, innustada noori pingutama ja valima laia matemaatikat, pakkuda abi erialade programminõukogudele oma kogemuste ja teadmiste jagamisel.“ (Arengufondi aastaraamat 2024)

Robert Kitti mõte haakub suurepäraselt eelnevalt antud vihjele vabade kohtade osas Vilistlaskapitali toetajate nimekirjas, millest siinkohal sõnastub üleskutse neile vilistlastele, kes tunnevad, et soovivad Vilistlaskapitali kaudu oma koduülikooli toetada.

Huvi korral rohkem informatsiooni Vilistlaskapitaliga liitumise kohta: arengufond@taltech.ee

LOE SIIT ka heategevusest ja annetamisest kõrgharidusele ning kuidas muuta annetamine Eesti kultuuri pärisosaks.

Jaga
Kommentaarid