„Uus tehas varustatakse uusima saadaoleva tehnoloogiaga, mis vähendab keskkonnamõju ja minimeerib õhusaastet. Tootmine on senisest oluliselt rohkem automatiseeritud, kiirem ja kvaliteetsem,“ rääkis lõppeva nädala teisipäeval, 18. juunil uuele tehasele nurgakivi pannud Elcogeni asutaja ja tegevjuht Enn Õunpuu (63).

Enam kui 20 aastat vesinikutehnoloogiat arendanud Eesti ettevõtte uus 14 000-ruutmeetrine tehas suurendab märkimisväärselt Elcogeni senist tahkeoksiid-kütuseelementide tootmisvõimsust, rahuldamaks aina kasvavat globaalset nõudlust heitevaba energiat ja rohevesinikku tootvate kütuseelementide järele.

Teisipäevasel sai uus tehasehoone üsna omapärase nurgakivi. Selleks osutus elcoStack® patarei, mis koosneb enam kui sajast kütuseelemendist ja milles tekkiva elektrokeemilise reaktsiooni tulemusena toodetakse kas heitevaba elektrit või vesinikku.

Elcogeni uus tehas sai omapärase nurgakivi.

Enn Õunpuu ütles tehase nurgakivi asetamisel, et see on väga oluline verstapost teel innovaatiliste energialahenduste poole. „Uus tehas on meie jaoks vältimatu areng, sest praegune tootmisvõimsus on välja müüdud ning meie strateegiliste investorite Baker Hughes’i ning HD Hyundai näol on meil olemas globaalsed kliendid, kellel on turg, mis vajab meie tehnoloogiat,“ rõhutas Elcogeni asutaja ja tegevjuht.

Sarnaselt senisele tehase aitab ka uut tehast rajada Maru Ehitus. „Kõik suured asjad saavad alguse väikestest ja mul on hea meel siin nurgakivi asetamisel näha, kuhu üks põgus telefonikõne Enn Õunpuuga 2022. aasta novembris on meid tänaseks viinud,“ märkis ettevõtte juhatuse esimees Margo Dengo. Tema kinnitusel on Maru Ehituse jaoks tegu oluline projekt, kuigi ehituslikult on see ka suur väljakutse, sest rajatavad süsteemid on väga keerulised.

Kuigi 2014. aastast on Elcogenil olnud 1700-ruutmeetrine tehase Ülemise linnakus, kasvab koostöös Maru Ehitus AS-iga rajatava tehase valmimise järel Elcogeni tootmisvõimsus 10 megavatilt 360 megavatile. Hoone ehitustööd algasid 2024. aasta jaanuaris ja tootmise alguseks on planeeritud 2025. aasta keskpaik.

Elcogen on 2001. aastal Enn Õunpuu asutatud vesinikutehnoloogia ettevõte, mis arendab ning toodab maailma tõhusaimat kütuseelemendi (SOFC) ja elektrolüüsi (SOEC) tehnoloogiat, mida kasutatakse olme-, äri- ning tööstusrakendustes. Praegu varustab Elcogen enam kui 60 üle maailma paiknevat äriklienti. Elcogeni eesmärk on saada maailma juhtivaks kütuseelemendi ja elektrolüüsi tehnoloogia tootjaks.

Elcogeni kütuseelemendi tehnoloogia võimaldab toota laialdaselt ja tõhusalt heitevaba energiat ning rohelist vesinikku. Elcogeni tehnoloogiat rakendades saavad tema partnerid pakkuda energia- ja energiasalvestuse lahendusi massiturule, täita nullheitmete saavutamisega seotud eesmärke ja arendada vesinikumajandust. Ettevõtte peakontor asub Tallinnas.