„See hoone jäi mulle ammu silma. Niivõrd huvitava ajalooga ja arhitektuuriga hoone peatänava kõrval lihtsalt laguneb. Kurb oli vaadata. Üks hetk otsustasime, et teeme korda,“ rääkis Viljandis Jakobsoni tänaval asuva ajaloolise hoone renoveerimise ette võtnud Luikmulk OÜ juhatuse liige Hardi-Sander Luik (33).

Kuigi algsest viimistlusest on arvestatav osa kahjuks hävinud, on säilinud siiski mitmeid väärtuslikke interjööridetaile. Nende seas on nii juugendlikud kahhelahjud, juugendlikud seinamaalingud, laekarniisid, aaderdusega avatäited, keraamilised põrandaplaadid, trepivõre fragmendid ja palju muud.

Kui enamik arendusega tegelevaid ettevõtteid väldivad muinsuskaitsealal asuvad hooneid, siis Luige kinnitusel tema ettevõte mitte. „Meil on varasem kogemus muinsuskaitsealal asuvate ja igasuguste piirangutega objektide rekonstrueerimisel olemas ja seetõttu julgesime ka Villa Dolli ette võtta,“ ütles ta.

Baltisaksa pastori ning pedagoogi järgi nime saanud Villa Doll ehitustööd algasid eelmise aasta lõpus. Peahoonest ja hoovimajast koosnev 20 korteriga hoonete ansambel valmib 2025. aasta kevadel. Väikseim korter on 22,7 m2 ning suurim 100,6 m2 suurune. Ettevõte ise panustab ehitismälestise rekonstrueerimisse üle 1,3 miljoni euro. Täiendav 2,2 miljonit eurot tuleb Bigbanki arenduslaenuga.

Korterite müüki vahendava Lahe Kinnisvara esindaja Karin Lapp (40) märkis, et Villa Dolli korterid sobivad neile, kes soovivad nautida ajaloolise hoone võlu ja kaasaegseid mugavusi. Korterid sobivad nii koduks kui ka investeeringuks, sest kinnisvaraturu languses säilitab just selline vara oma väärtust, usub Lapp.

Jakobsoni tänavale asuti villalaadset elamut praost Westrén-Dolli Moskvas tegutsenud pojale ehitama 1908. aastal. Villa Doll valmis 1909/1910. aasta talvel. Hoone arhitekti kohta puuduvad täpsed andmed, kuid viidatud on ka rahvusliku arhitektuuri suurkujule Karl Burmanile, kelle märkmetes nimetatakse A. O. Westrén-Dolli maja Viljandis.

Kunstiteadlane Leo Gens on siiski pidanud tõenäolisemaks, et projekt valmis mõnes büroos, kus arhitekt antud perioodil töötas. Ajastule iseloomulikuna on villa kavandatud juugendstiili suundumustest lähtuvalt, asetades pearõhu sujuvalt voogavatele joontele. Läänefassaadi keskosa rõhutab barokse kiivriga lõpetatud toalaiune ärkel, millele lisandub kahele stiliseeritud raskepärasele sambale ja nurgapiilaritele toetuv eenduv rõdu.

Ajaloolise hoone fassaade ilmestavad kitsad piklikud erikujulised ja erinevalt rühmitatud aknad. Peasissepääsuesist võlvjat varikatust toestab stiliseeritud joonia kapiteeliga nurgasammas – motiiv, mida kohtab tollases Viljandi villaarhitektuuris mujalgi.

Hoonet arendava ettevõtte Luikmulk OÜ omanik on suurettevõtja Hans Luik, kellele kuulub muuhulgas ka Delfi Meedia.