„Elektriautodele üleminek on tuleviku suund ning Enefit soovib oma tegevustega toetada ja julgustada inimesi selle sammu astumisel. Mugavate ja kiirete laadimisvõimaluste pakkumine on oluline osa sellest protsessist,“ rääkis Enefit Volti ärijuht Kert Pääbo (28).

Lõppenud nädalal avas Eesti Energia kontserni kuuluv elektriautode laadimisvõrgustik uued laadimispunktid nii Eestis kui mujal Baltikumis. Näiteks hakkas Eestis tööle mitu uut ülikiirlaadijat. Neist kaks, 184kW laadijat paigaldati Kristiine Circle K tanklasse. 160kW kiirlaadija avati 20. juunil ka Liiva külas Muhumaal. Saja kilomeetri läbisõidu laadimiseks kulub sel laadijal kõigest alla 10 minuti.

Avati Ivo Linna konserdi saatel

Enefit Volti äriarendusjuht Kert Pääbo selgitas, et uute laadijate asukohavalikul lähtutakse soovist olla elektriauto kasutajatele võimalikult lähedal. „Muhumaa, mis on eriti suvekuudel populaarne sihtkoht, on ideaalne paik uue ülikiirlaadija paigaldamiseks, pakkudes elektriauto omanikele mugavat laadimisvõimalust ka puhkusel olles,“ põhjendas ta.

Ivo Linna

Muhumaa värske laadimispunkt avati kohaliku legendi, hiljuti 75-aastaseks saanud Ivo Linna väikese kontserdi saatel. Muhu vallavanema Raido Liitmäe sõnul oskavad muhulased hoida ja edasi kanda oma ajaloolist kultuuripärandit olles samas avatud kõigele uuele.

„Meie tuleviku edu võti seisnebki selles, kuidas oskame ühendada oma pärandi tänapäeva vajaduste ning innovatsiooniga. Nii arvestasime elektriautode laadimispunkti rajamisega juba kolm aastat tagasi uue avaliku parkla ehitamisel,“ märkis ta.

Tallinna ja Muhumaa ülikiirlaadijate kõrval on lisandunud Enefit Volti laadimisvõimalused ka Viljandisse Rael autokeskuse juurde ning Ülemiste keskusesse, kus täienesid laadijatega nii sise- kui väliparkla. Ülemiste keskuses on nüüd võimalik laadida korraga 20 elektriautot.

Läti pealinna Riia rohelisimas Verde bürookompleksis avas Enefit koostöös kompleksi arendajaga 11 uut Enefit Volti elektriauto laadimispunkti, mis võimaldavad korraga laadida kuni 16 autot. Projekt aitab aastas säästa enam kui 30 tonni CO2 heitmeid ning laadimispunktid on avalikus laadimisvõrgus kättesaadavad kõigile Verde kompleksi külastajatele ja töötajatele.

Laadimiseks piisab viiest minutist

Leedus on Enefit pannud Klaipėda sadamapiirkonnas püsti oma laadimisvõrgustiku kaks võimsaimat, 320 kW koguvõimsusega laadimisjaama, milles saab samal ajal laadida ülikiirelt neli elektriautot.

Samasuguse laadimisvõimsuse ja mahutavusega laadimisjaam hakkab tööle ka Vilniuses, Outlet Parki kaubanduskeskuse alal. Leedu uued ülikiirlaadijad suudavad laadida autole juurde sada kilomeetrit sõiduulatust vähem kui viie minutiga.

Eesti Energia kontserni kuuluv Enefit Volt on Eesti suurim elektriautode laadimisvõrgustik ning põhineb sajaprotsendiliselt rohelisel elektril. Enefit arendab oma laadimisvõrgustikku jõudsalt edasi.