„Eestis on palju väga toredaid tööandjaid, kes pakuvad sadadele noortele suvisel ajal võimalust oma esimene sissetulek teenida. Samas on siiani ka mitmeid ettevõtjaid, kes kasutavad ära noorte teadmatust või siis seavad tingimused, mis pole noortele just kõige soodsamad. Seega tasub neid punaseid lipukesi tähele panna nii noortel endal, kui ka nende lastevanematel,“ selgitas Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen.

Tema sõnul on ilmselt kõige tavapärasem halb praktika noortele n-ö mustalt maksmine. See kõlab ka paljudele tööotsijatele atraktiivsena, sest tihti põhjendatakse seda sellega, et nii saab noor lõpuks rohkem raha kätte, kuna ettevõte ei pea makse maksma.

„Lõppkokkuvõttes tähendab see aga ikkagi noorele vähem raha, sest mustalt tööd tehes on väga raske nõuda näiteks erinevaid hüvitisi, igasugused hilisemad vaidlused on keerulised ning lõpuks tähendab see ka väiksemat pensionit,“ rääkis Hakiainen. Kui ettevõte hoidub maksude maksmisest kõrvale, siis tähendab see, et midagi on juba nagunii paigast ära, kas ettevõtte juhtimises või ettevõtte majandusliku hakkamasaamisega.

Ohumärke ei tasu Hakiaineni sõnul ignoreerida ka lühiajalise töö puhul. „Kuigi võib tekkida kiusatus tööpakkumine vaatamata kahtlustele vastu võtta, ei ole see mõistlik. Vastasel juhul võib kannatada nii noore tervis, rahaline olukord kui ka tulevik,“ märkis Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht.

Levinumad olukorrad, mis peaks noore tööotsija võimaliku tööandja osas tähelepanelikuks tegema

Töölepingut ei sõlmita. Alati sõlmi tööleping enne tööle asumist. Tööleping peab olema vormistatud kirjalikult. See kaitseb sinu õigusi hilisemate võimalike vaidluste puhul. Samuti tähendab töölepingu puudumine seda, et tööandja ei vastuta selle eest, kui näiteks tööl sinuga midagi juhtub.

Töötasu pakutakse mustalt ehk ümbrikupalgana. Mitteametlik ümbrikupalk tähendab, et tööandjal ei ole mingeid kohustusi sinu ees ja sinul ei ole võimalik ka midagi nõuda. Tööandja võib sind päevapealt koju saata ja saa ei saa selle vastu ka midagi teha. Hiljem tuludeklaratsiooni esitades tuleb ümbrikupalk seal ära märkida ning siis pead ise sellelt tasumata tulumaksu tasuma.

Tasustamata proovipäev. Tööandja ei saa sult nõuda, et teed „prooviks“ tööd ja selle eest sulle midagi ei maksta. Pea meeles, et kui sa teed reaalselt tööd, siis see peab olema tasustatud. Olemas peab olema ka eelnev kirjalik kokkulepe.

Tööle asumise mitteregistreerimine. Igaüks saab enda tööle asumise registreerimist Maksu- ja Tolliameti e-MTA süsteemis ka ise kontrollida. Seal näed, kas tööandja on su ära registreerinud ning deklareerinud nõuetekohaselt ka palga.