„Üleminek fossiilselt energialt taastuvenergiale toimub Euroopas ja mujal maailmas üha kiiremini. Samas on turuseis kogu taastuvenergiasektori jaoks muutunud keerulisemaks,“ ütles Statkraft aprillis ametisse nimetatud tegevjuht Birgitte Vartdal.

Norra riigile kuuluv ettevõte, mis toodab Euroopa suurimad taastuvelektri kogused peamiselt hüdroelektrijaamadega, andis neljapäeval teada, et jätkab uute tuule- ja päikeseparkide arendamist, kuid varem kavandatust väiksemas mahus.

Kui varasemalt oli Statkrafti eesmärk arendada alates järgmisest aastast uusi taastuvenergia võimsusi tempos 2,5–3 gigavatti (GW) aastas ning 2030. aastast 4 GW aastas, siis uus plaan näeb ette, et igal aastal rajatakse 2-2,5 gigavati ulatuses uusi maismaa tuuleparke, päikeseparke ja akusalvesteid.

Meretuuleparkide osas plaanib Norra energiahiid saavutada 2040. aastaks võimsuse 6–8 GW, varasemalt oli seatud eesmärgiks 10 GW. „Usume endiselt tugevalt avameretuulde ja tahaksime oma plaanidega jätkata, kuid vähendame oma ambitsioone mõnevõrra,“ ütles Vartdal.

Statkraft on seejuures üks paljudest Euroopa energiahiidudest, kes on viimase aasta jooksul oma kasvuplaane aeglustanud. Taani Ørsted, maailma suurim meretuuleparkide arendaja, langetas oma 2030. aasta eesmärke enam kui 10 GW võrra pärast seda, kui ta sattus USAs raskustesse. Mais kärpis enda eesmärke ka Portugali energiaettevõte EDP, süüdistades madalamaid elektrihindu ja ebasoodsat intressikeskkonda.

Financial Times toob välja, et ettevõtted tõmbavad oma plaane koomale vaatamata kasvavast poliitilisest survest. Mäletatavasti leppisid riigid COP28 kliimatippkohtumisel kokku, et üritavad 2030. aastaks kolmekordistada ülemaailmset taastuvenergia võimsust.

„Projektid on muutunud palju keerulisemaks, piisavat tootlust lihtsalt ei ole,“ ütles konsultatsioonifirma Rystad Energy taastuvenergia valdkonna juht Vegard Wiik Vollset FT-le.

„Ma väidan, et trend pole taastuvenergiale ülemineku jaoks hetkel just suurepärane ning seab selle kiiruse kahtluse alla,“ lisas Vollset.

S&P ülemaailmne taastuvenergia indeks, mis hõlmab tuuleturbiinide ja päikesepaneelide tootjaid, on alates eelmise aasta juulist langenud 25 protsenti.