Apotheka teavitas juhtunust avalikkust oma kodulehel 4. aprillil. Kurjategijad ründasid Apotheka kliendiprogrammi haldajat, Allium UPI OÜ-d ning said süsteemi sisse selle aasta jaanuaris, laadides alla sadade tuhandete klientide andmed, kliendi nimi, e-posti aadress, telefon, isikukood või sünniaeg, a-raha jääk, ostusumma ning ostudelt saadud allahindlus. Makseandmeid siiski ei lekkinud.

Asja asus uurima andmekaitse inspektsioon ning kriminaalmenetlust alustas ka politsei. Mis on sellest tänaseks saanud?

Allium UPI asja Delfi Ärilehele ei kommenteerinud. „Nii andmekaitse inspektsiooni kui ka politsei- ja piirivalveameti juurdlused alles käivad ja nende ajal ei saa me käimasolevat kommenteerida,“ sõnas ettevõtte esindaja.

Kommentaaridest loobusid ka politsei- ja piirivalveamet ning andmekaitse inspektsioon. „Menetlus jätkuvalt käib ja hetkel avalikkusega uut informatsiooni jagada ei ole. PPA menetluses on Allium UPI kannatanu pooleks,“ sõnas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Annika Maksimov.

Sama vastas ka andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõunik Grete Lehemaa: „Menetlus on endiselt käimas ehk ei saa menetlust puudutavaid asjaolusid kommenteerida.“

Mis ettevõte on Allium UPI?

Allium UPI asutati 2008. aastal ning on apteegi- ja haiglakaupade maaletooja ja turundaja. Teisisõnu tegeleb ettevõte vitamiinide, toidulisandite, dermokosmeetika, meditsiinivahendite jms hulgimüügiga. Ettevõtte tuntumad kaubamärgid on näiteks Rõõmu vitamiinid, Romed või Formula Vitale.

Ettevõte ise kuulub omakorda ettevõttele Magnum, mille omanik oli varem MM Group OÜ, nüüd aga MM Pharma OÜ. Kogu keerulises ettevõtete virvarris on seega lihtsamalt öeldes tegu ühega paljudest suurärimehe Margus Linnamäe äridest.

Magnumi kodulehelt leiab veel märksõna, et Allium UPI klientide hulka kuuluvad pea kõik Eesti tervishoiuasutused, hooldekodud ja apteegid.

Käive üle 60 miljoni

Ettevõtte müügitulu on aastast aastasse muudkui kasvanud. Kui veel 2020. aastal oli müügitulu üle 50 miljoni, siis 2022. aastaks oli see kerkinud juba 68 miljoni euroni. 2023. aastaks planeeris ettevõte ligi 69 miljoni euro suurust müügitulu.

Suurte müüginumbrite kõrval oli puhaskasum 2022. aastal veidi üle 2 miljoni euro, aasta varem aga 1,7 miljonit. Eelmiste perioodide jaotamata kasum on 23,1 miljonit eurot.

Pilk tulevikku püsib ettevõttel positiivne ning seda toodi välja ka 2022. aasta majandusaasta aruandes. „Järgmiseks aastaks (ehk 2023 – toim) prognoosib ettevõte haiglatarvikute, meditsiinitehnika ja toidulisandite, vitamiinide turu head kasvu,“ kirjutavad nad. Samuti tõid nad välja, et on aktiivselt osalenud riigihangetel ja hinnapäringutel. Samaga plaaniti jätkata ka aastal 2023.

Töötajate arv on alates 2021. aastast muudkui kasvanud. 2023. aasta neljanda kvartali seisuga töötas ettevõttes 77 inimest. Tööjõumaksudeks maksis ettevõte 179 233 eurot, see teeb keskmiseks brutopalgaks ca 1573 eurot.