„Majanduslangus on kestnud ligi kaks ja pool aastat, mis võib ettevõtlusega alustavale inimesele tekitada tunde, et praegu ei tasu ettevõtlusega üldse tegeleda, kuid tegelikult on kätte jõudnud just hea aeg alustamiseks. Mitmed sektorid on täbaras olukorras ning kui leidub keegi, kes suudaks nende ettevõtjate elu paremaks teha, siis ollakse selle eest ka nõus maksma,“ ütles Luminori ettevõtete panganduse juht Indrek Julge.

Ta märkis, et kõige suurem innovatsioon toimub alati kriiside ajal. Julge tõi näite, et ka panganduses räägiti juba viis aastat enne koroonakriisi algust võimalusest reedeti kodukontorist tööd teha. Paraku nentis IT-osakond, et see pole võimalik põhjusel, et turvaliselt ettevõtte võrgus olemiseks tuleb olla konkreetses kontoris asuva arvuti taga. Covidi puhkedes seevastu suudeti selleks võimalus leida vaid paari nädalaga.

„Kriiside ajal võivad klassikalised, pikka aega kasutuses olnud ärimudelid töötamast lakata. Tuleb vaadelda konkreetset kriisi – nii on võimalik ennustada, millest lähtuvalt järgmine innovatsioon tulla võib. Kui energiahinnad väga kõrgele kerkisid, tekkisid Eestisse kiiresti ettevõtted, mis liitsid kokku elektri tarbijaid, tootjaid, salvestajaid ja väiketegijaid, ühendati mahud ja tekitati võimalus Eleringi sagedusturgudel raha teenida,“ ütles Julge ning lisas, et tasub ka laiemalt trendide muutuseid jälgida. Näitena tõi ta välja Eestisse hiljuti rajatud kaerapiima tehase, mille start on olnud paljulubav.

Luminori eraisikute panganduse juht Kaspar Kork märkis, et Eestis on noorte ettevõtjate näol palju edulugusid ja eeskujusid juba ees, mis annab praegustele tegijatele rohkem julgust ettevõtlusega alustada. Ühtlasi on varasemad edulood tekitanud uutele tulijatele ka rahastuse vaatest soodsa olukorra. „Alustavatele ettevõtetele on raha kaasamine väga oluline. Tänu meie edulugudele on ka välisinvestorite jaoks Eesti väga huvitav piirkond, kuhu jätkuvalt raha panustatakse,“ ütles Kork.

Ta märkis, et pank on ettevõtja üks olulisemaid partnereid alates ettevõtte käivitamisest. Kork meenutas, et veel kümme aastat tagasi oli pangas töötavatest inimestest kuvand kui tähtsatest, rangelt ja konservatiivselt riietuvatest inimestest, kes küsivad keerulisi küsimusi, kuid täna see enam nii ei ole. Kui suuremate ettevõtete puhul on traditsiooniliselt tavaline, et neil on oma haldur, kelle poole pöörduda ja kellelt küsida küsimusi ning kes teab piltlikult öeldes firma hingeelu, siis Korgi sõnul on Luminori näitel ka väikestel või alustavatel ettevõtetel oma isiklik haldur.

Kork nentis, et panga jutule minemiseks ei ole vaja ilmtingimata suure kliendipagasiga aastaid toimunud ettevõtte omanik olla. „Nn. üheinimese ettevõtted võivad sageli arvata, et nad pole panga silmis tõsiseltvõetavad, aga tegelikult see nii ei ole. Kui ettevõttel on juba esimene majandusaasta aruanne purgis ja toimetatakse edasi, siis see on panga silmis hea märk. Juhul kui ettevõttel ei ole veel kindlaid püsikliente tekkinud, ei ole ka see pangast finantsteenuseid küsima tulles takistuseks,“ ütles Kork.

Luminori Eesti ettevõtete panganduse juht Indrek Julge osundas, et ka nullist alustaval ettevõtjal on võimalus pangast laenu saada – sellistes olukordades võrdsustab pank ettevõtte ettevõtja ehk omanikuga. Kui alustaval ettevõtjal on endal piisavalt finantsvõimekust, saab pank isikliku käenduse põhjal teatud summa ulatuses ettevõttele äritegevuse arendamiseks laenu väljastada. Lisaks pakuvad tuge ka KredExi meetmed, mis toetavad ja aitavad pankadel laenata, andes täiendavaid garantiisid ja tagatisi.