Mais ulatus kaupade ekspordikäive 1,6 miljardini. Seni suurima kuukäibeni, 2 miljardi euroni septembris 2022, on aga pikk tee veel minna.

Impordikäive langes mais ekspordist rohkem. Kaupade sissevedu ulatus mais 1,7 miljardi euroni. Impordi madalseis aitab parandada majanduse seisu statistiliselt, kuna kaupade sissevedu läheb majanduskasvu arvestusse miinusmärgiga. Samas näitab impordikäibe vähenemine Eesti majanduse nõrkust. Nõudlus on madal just investeerimiseks ja tootmiseks vajalike importsisendite järele. Samas tarbekaupade sissevedu kasvab.

Eesti eksporti toetab väliskaubanduse hoogustumine maailmas. Konteinerite transpordi ja kaubavahetuse statistika Aasias ja USAs näitab kaubavahetuse elavnemist. Hiina kaupade väljavedu kasvas juunis viimase 15 kuu kiireimas tempos. Meie peamiste kaubanduspartnerite majanduskasv on hoogustumas aasta teisel poolel. See peaks andma positiivse tõuke ka Eesti ekspordile.

Eesti eksportijate ootused tuleviku suhtes on paranenud. Konjunktuuriinstituudi küsitluse järgi oodatakse tootmismahu ja müügihindade kasvu. Müügihindade kasvu näitab ka statistikaameti ekspordihinnaindeks, mis kerkis mais kolmandat kuud järjest.