Eesti suurima panga tulud vähenesid 10 miljoni euro võrra peamiselt vähenenud kindlustus- ja intressitulude tõttu.

Puhasintressitulu vähenes 3 miljoni euro võrra, kahanemist põhjustasid hoiuste kõrgemad intressimäärad ja väiksemad riskipreemiad.

Väiksemad kaartide ja maksetega seotud tulud vähendasid puhasteenustasutulu 1 miljoni euro võrra.

Puhastulu finantsinstrumentidelt vähenes 0,5 miljoni euro võrra, mis oli tingitud valuutakauplemise tehingutest saadud väiksemast tulust ja varade ümberhindlusest.

Muud tulud vähenesid 5 miljoni euro võrra vähenenud kindlustustulude tõttu.

Swedbanki Eesti haru kulud seevastu kasvasid 13 miljoni euro võrra. Kulude kasvu peamiste põhjustena nimetab pank personali-, konsultatsiooni-, haldus- ja Swedbanki grupist sisse ostetavate teenuste kulude kasvu. Samuti kasvasid digilahendustega seotud kulud ja investeeringud.

Eeldatavad krediidikahjud ulatusid 2024. aasta esimese kuue kuuga –1,8 miljoni euroni, 2023. aastal samal ajal oli vastav näitaja –4,5 miljonit eurot.

Swedbanki eraklientide laenumaht kasvas aastaga 4% ja äriklientide oma 8%. Hoiuste maht kasvas 7%. Aasta esimese kuue kuuga väljastati uusi laene eraisikutele kogusummas 477 miljonit eurot ja ettevõtetele kogusummas 653 miljonit eurot.

Swedbanki juhi Olavi Lepa sõnul oli esimese poolaasta märksõnaks kasvav hoiuste maht. „Arvestades turgude jõulisi tulemusi, on esimene poolaasta toonud Swedbanki klientide seas tugevalt esile huvi investeerimise ja säästmise vastu. Nägime, et tulumaksutagastusest suunati oluliselt rohkem raha säästudesse kui varem. Esimese poolaastaga maksime klientidele nende hoiustelt ligi 100 miljonit eurot intresse,“ tõi ta esile.

Ettevõtete käitumises näeb Swedbanki juht positiivseid märke. „Ettevõtete panganduse vaates oleme kuust kuusse näinud klientide aktiivsuse tõusu, mis väljendub meie laenumahtude kasvus. Ettevõtted on hakanud oma ambitsioonide elluviimiseks taas veidi julgemalt investeerima ja tegutsema. Aktiivsuse tõusutrend annab lootust, et aasta teises pooles jõuab selle mõju ka majandusse, mis võiks hakata rahulikus tempos taas kasvama,“ lisas Lepp.

2024. aasta esimese kuue kuuga maksis Swedbank AS koos tütarettevõtete ja grupi Eestis tegutsevate ettevõtetega 54 miljonit eurot ettevõtte tulumaksu. Juunis väljamakstud lisadividendide eest tasuti juulis veel 62,5 miljonit eurot ettevõtte tulumaksu.