Iga kord, kui aktsiaturud saavutavad uue tipu, annavad analüütikud häirekella, et nüüd ootab ees krahh. Seekord teeb ekspertidele muret nii väikese arvu tehnoloogiasektori aktsiate suur osakaal turust, presidendivalimised kui ka intressimäärade oodatust aeglasem langus. Nii võib tekkida mulje, et indeksfondidesse, mis investeerivad kogu maailma turgu, ei ole praegu hea aeg raha koguda.

Langused on turutsüklite loomulik osa – on selge, et ühel hetkel peavad aktsiaturud ka langema. Pea võimatu on aga ennustada, millal see juhtub. Ka rekordkõrged hinnad aktsiaturgudel ei ennusta ette langust. Samas pole investeerimist edasi lükates võimalik saada osa turu tõusust. Tuntud fondijuht Peter Lynch on öelnud, et investorid on kaugelt rohkem raha kaotanud langust oodates kui langustes endis.

Maagiline seitsmik

Maailma aktsiaturu tootlusest ligi pool on tulnud väikese arvu USA uue tehnoloogia ettevõtetelt. Need ettevõtted on Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Nvidia ja Tesla.

Pole juhus, et need ettevõtted on praegu maailma aktsiaid koondavate indeksfondide kümne suurima investeeringu seas. Ettevõtted, mille turuväärtus kasvab kõige rohkem, liiguvad varem või hiljem maailmaturu liidrite hulka.

Täna moodustab maagiline seitsmik lausa 20% maailma aktsiaturu koguväärtusest. Kuna need ettevõtted on USA päritolu, kasvab ka USA osakaal maailmaturust, olles praegu 65% kogu maailma börsiettevõtete turuväärtusest. Kuigi kõik maagilise seitsmiku ettevõtted ei ole klassifitseeritud IT-sektori ettevõteteks, on selle sektori osakaal maailmaturust tõusnud 23%-ni.

Seitse ettevõtet moodustavad 20% maailma börsifirmade koguväärtusest.

Pilk ajalukku näitab, et alati on mõni sektor või piirkond vedanud turu kasvu

Uued tehnoloogiad püüavad nii nende kasutajate kui ka investorite tähelepanu. Kui kasutajate tähelepanu tähendab suuremat käivet, siis investorite tähelepanu toob kaasa kiiremini kasvava aktsiahinna. Sageli jõuab investorite entusiasm kasutajate omast ette ja aktsiahinnad kihutavad mööda sellest, mida ettevõtte majandusnäitajad õigustaks. Nii on see olnud börside algusaegadest alates.

Näiteks moodustasid 20. sajandi alguses raudtee ettevõtete aktsiad üle poole USA ja Suurbritannia börside väärtusest. Toona tõukasid need varem liidripositsioonil olnud kanalite kaevandajate aktsiad. Tänaseks on raudtee ettevõtete aktsiate osakaal langenud alla 1%.

Ajapikku on tekkinud uusi tööstusharusid, nagu tervishoid, lennundus või telekommunikatsioon. Tänase maagilise seitsmiku ettevõtted on kõik asutatud hiljem, kui mina sündisin ja kolm neist on asutatud alles pärast 2000. aastat. Seepärast olen üsna kindel, et kui tänased tööealised lähevad pensionile, veavad maailmaturu ja ühtlasi indeksfondide kasvu hoopis teiste tegevusalade ettevõtted.

Maailma aktsiaturu jaotus sektorite kaupa viimase 20 aasta jooksul.

Samuti ei ole pretsedenditu, et USA kui piirkond domineerib praegu maailmaturul. Näiteks kasvas teise maailmasõja ajal ja järel USA majanduse ja aktsiaturu osakaal lausa 70% lähedale. Alles Jaapani turu kasv 1970-ndatel vähendas USA dominantsi. Siinkohal on oluline teadmine, et USA turu osakaalu ei vähendanud mitte turu langus, vaid Jaapani ja ka teiste riikide turgude kiirem kasv.

„Ära otsi nõela heinakuhjast vaid osta terve kuhi“

See ütlus pärineb indeksifondide loojalt Jack Bogle’ilt, mis võtab kokku lihtsa reegli: investeerides regulaarselt laialt hajutatud maailma ettevõtete portfelli, saab tagada, et vara oleks investeeritud nendesse tööstusharudesse ja riikidesse, mis kasvavad kõige kiiremini. Selleks ei pea raha panema tingimata kõrge tasuga riskikapitali fondi.

Langused tulevad ja lähevad. Ajalugu näitab aga järjekindlalt üht: parima tulemuse saavad need, kes suudavad hoolimata turu kõikumistest oma investeerimisplaaniga kindlalt kursil püsida.

*Maailmaturu ajaloolised andmed on kõik pärit kolme London Business Schooli professori (Dimson, Marsh, Staunton) andmebaasist, mille iga-aastaseid kokkuvõtteid saab lugeda UBS Global Investment Returns Yearbook-i nimel all. 2024 lühiversioon on siin. Maailmaturu tänase tootluse andmed on pärit MSCI.com ja pensionfondide andmed pensionikeskus.ee lehelt.