Ehkki Euroopa Liit (EL) on suunanud elektriautode kasutuselevõtu hoogustamisse hiiglasliku hulga raha, ei ole see elektriautode müügile suurt hoogu endiselt sisse andnud. Tänavuse aasta esimese poolaastaga müüdi 27 liikmesriigis kokku 712 637 uut elektriautot, mida oli kõigest 9245 ühikut rohkem kui mullu samal ajal. Kuna uute sõiduautode kogumüük on kasvanud kiiremini kui elektriautode müük, langes elektriautode turuosa esimesel poolaastal EL-is mulluselt 12,9 protsendilt tänavu 12,5 protsendile.

Kuigi elektriautode müük Eestis on püsinud koguseliselt sisuliselt paigal, on nende turuosa meie uute autode hulgas kasvanud aastataguselt 5,3 protsendilt siiski 6,4 protsendile. Statistilise paranemise tagab tõsiasi, et Eesti automüük tervikuna on kukkunud 16,2 protsenti, mis on Euroopa Liidus teine kõige suurem kukkumine. Suurem müügilangus on tabanud vaid Soomet, kus uute sõiduautode turg on langenud 16,5 protsenti.

Elektriautode turuosa poolest on põhjanaabrid meil aga kaugel eest ära. Soomes moodustavad elektrisõidukid uutest müüdud masinatest enam kui neljandiku. Lätis ja Leedus on pilt aga meiega sarnane: elektriautode turuosa moodustab neis riikides vastavalt 6,7 ja 5,7 protsenti kogumüügist.

Kõige paremini läheb elektriautodel praegu Taanis, kus müük kasvas aastaga 49%. Taani ja Rootsi ongi ainsad EL-i riigid, kus elektriautosid müüakse rohkem kui mistahes muu jõuallikaga sõidukeid. Euroopa suurimal autoturul, Saksamaal on elektriautode müüginumbrid seevastu langenud aastaga üle 16 protsendi. Põhjus on aga ilmne: Saksa riik lõpetas mullu detsembris elektriautodele toetuse maksmise.

Eestlaste lemmik elektriauto on jätkuvalt Tesla, mida registreeriti esimesel poolaastal Eestisse 88 tükki. Siiski on ka Tesla-buum Eestis mõnevõrra vaibunud, sest mullu oli näitaja 122. USA autotootjale järgnevad kohalikus elektriautode poolaasta müügitabelis Škoda (69), Hyundai (61), Audi (59), Volkswagen(49) ja Toyota (46). Tabeli seitsmendalt realt leiab aga Hiina autotootja GWMi, kelle mudelit Ora ostsid eestlased esimese kuue kuuga 45 tükki.