Statistikaameti juhtivanalüütik Ülo Paulus tõi välja, et teises kvartalis mõjutas ehitushinnaindeksit võrreldes 2023. aasta sama ajaga eelkõige ehitajate 7,2% palgatõus, mis mõjutas indeksi muutust rohkem kui poole võrra. „Käesoleva aasta esimese kvartaliga võrreldes suurenesid kulutused tööjõule 1,3%, mehhanismidele 2,4% ja materjalid kallinesid 0,2% võrra. Masinate hinnatõusu taga oli eelkõige väikemehhanismide rendikulude kasv ja materjalide hinnatõusu taga mõneti kerkinud puiduhinnad,“ selgitas Paulus.

Graafik

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis teises kvartalis võrreldes 2024. aasta esimese kvartaliga 0,6% ja võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga 0,8%.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust otsekulude tasemel ja see jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal. Ehitushinnaindeksi arvutamisel võetakse arvesse eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.