IT-tööturul annab hetkel selgelt tooni mõningane ebakindlus ja seda eriti idu- ja kasvuettevõtete seas. Paljud väiksemad tegijad on aktiivset kasvu veidi aeglustanud ning üsna mitmed nooremad tehnoloogiafirmad on andnud teada ka koondamistest. See on kaasa toonud olukorra, kus tööturul on tavapärasest rohkem liikvel ka kogenud spetsialiste, tänu millele on varemgi noorte jaoks keeruliseks väljakutseks kujunenud esimese võimaluse leidmine muutunud veelgi raskemaks.

Kui veel mõne aasta eest võis ilma mingi töökogemuseta inimene piisava entusiasmi, õige suhtumise ja reaalse pingutuse toel pärast mõnda aega üritamist sobiva väljakutse leida, siis täna on asjad keerulisemad. Kindlasti pole sulgunud kõik uksed – noori võetakse järelkasvu koolitamiseks pardale ikka – kuid võimaluste hulk on kindlasti vähenenud. Kuna tööturg on aktiivsem, saavad tööandjad ka rohkem valida ning enamasti eelistatakse kandidaate, kel juba selge kogemus olemas.

Lootusetut olukorda pole

Kuigi olukord on keeruline, siis ei tähenda see, et asjad oleks nooremate jaoks lootusetud. Küll aga on täna esimest töökohta otsides oluline oma ootused realistlikuna hoida ja mõista, et sageli võib ühele ametikohale kandideerida sadu inimesi. Selleks, et soovitud võimalus saada, tuleb päriselt suuta välja paista ja seda enam lihtsalt ilusat CV-d saates ei tee. Oluline on värbajatele millegagi silma hakata, olgu selleks hobiprojektid, head praktikakogemused või hoopis midagi muud.

Ning kindlasti on praktikavõimalused tervikuna midagi sellist, mida ei tasu maha magada. Kuigi ka praktikakohti on siin-seal jäänud vähemaks, on need jätkuvalt üheks parimaks viisiks jala ukse vahele saamiseks. On muidugi ettevõtteid, kus praktikante võetakse pardale vaid musta töö tegemiseks, kuid õnneks leidub senini asjalikke firmasid, kelle ambitsiooniks on praktika käigus inimestele kasulikke kogemusi pakkuda ning kui kõik klapib, siis nad ka pärast praktikaperioodi tööle võtta.

Tasub kaaluda alternatiive

Kuid arvestades tänast turuolukorda võib olla üsnagi reaalne, et värskelt koolipingist väljunud või algajal iseõppinud arendajal võib päriselt kutsuva võimaluse leidmiseks kuluda rohkem aega, kui mõistlikult kulutada saab. See on ka koht, kus ei tasu karta vaadata IT-sektorit laiemalt ning mõista, et teekond tipparendajaks saamisel ei hõlma alati arendajana tööle asumist ja siis järjest osavamaks muutumist. Mõnikord tuleb alustada kaugemalt.

Seega kui peaks tunduma, et praegu arendajana tööle ei saa, siis ei maksa käed rüpes istuma jääda, vaid tasub leida alternatiive. Kui IT-asjade vastu inimesel ikkagi taju ja huvi on, siis on peale arendamise muid ameteid veel – testija, analüütik, IT-tugi ja palju muud. Teekond unistuste ametini võib tähendada ka mõni aeg sellisel ametikohal kogemuse omandamist, et sedaviisi jalg ukse vahele saada ning siis sealt edasi kasvada.

Keerulisemal tööturul on paratamatu, et kogemuseta inimesel tuleb eesmärkideni jõudmiseks rohkem vaeva näha ning enda jaoks tulevikku vaadates ise võimalusi tekitada. Kui see tähendab mingi aja mõnel muul IT-lähedasel töökohal töötamist, siis nii ongi. Iga kogemus on parem kui mitte midagi ning kui järgmisel kandideerimisel on valik otse koolipingist tulnud ja juba mingi IT-kogemusega juuniori vahel, siis valib tööandja pea alati alati olemasoleva kogemusega inimese.