„Tormid ja muud looduskatastroofid muutuvad meie laiuskraadidel iga aastaga aina tõenäolisemaks ning ekstreemsemaks, seega soovime kõigile kodu- ja autoomanikele südamele panna, et kvaliteetne vara- ja kaskokindlustus on võimalike riskide maandamiseks vastutustundlik otsus. Omalt poolt oleme sellisteks ennustatud juhtumiteks valmis ja valmistame aegsasti ressursid ette selleks, et saaksime operatiivselt klientide kahjujuhtumeid lahendada,“ ütles Balcia Eesti tegevjuht Denis Nikolajev.

Nikolajevi sõnul valmistus ettevõte tormiks juba nädalavahetusel, planeerides vajalikku tööjõudu, et 24/7 klientide jaoks olemas olla. Peamised tormi tekitatud kahjud Baltimaades olid üleujutused, tugeva tuule tõttu kannatada saanud majakatused, lõhutud aknad ning tormis autodele ja elamutele kukkunud puud.

Balcia Eesti tegevjuht kinnitas, et kindlustusjuhtumeid käsitletakse koheselt ja kahjud hüvitatakse samuti kiirelt, et Balcia saaks aidata oma klientidel võimalikult ruttu tormi tekitatud laastamistööst taastuda.

Kodukindlustus sisaldab lisahüvesid

„Kodukindlustus sisaldab mitmeid lisahüvesid, millest inimesed sageli teadlikud pole. Näiteks aitab kodukindlustus lisaks eluruumide remondile katta ajutise elukoha üürimise kulud, kui see peaks vajalik olema,“ selgitas Nikolajev. Samuti on oluline teada, et Balcia katab nii vihmast, lume sulamisest kui ka tormi tõttu tekkinud üleujutustest tekkinud kahjud.

Lisaks saab kodukindlustust kasutada tormikahjude koristamiskulude katteks, näiteks hoovi kukkunud puude eemaldamiseks ja kannatada saanud haljastuse taastamiseks. Täiendavalt võib kindlustada vallasvara, nagu aiamööbel, muruniiduk, kasvuhoone, batuut, laste mänguväljak ja muud. Kuna tormis saavad tihti kannatada kalmistud, kus on enamasti kõrged puud, mis murduvad, katab Balcia kindlustus ka hauaplaatidele tekkinud kahju.

„Võib juhtuda, et torm või muu ekstreemne ilmastikunähtus põhjustab kahju kodule ja seal asuvale varale. Kui sellisel juhul tuleb reis ära jätta või katkestada, katab Balcia kodukindlustus reisi katkestamisega seotud kulud,“ loetles Nikolajev kodukindlustuse alla käivaid hüvesid.

Kaskokindlustus aitab autokahjude korral

Möödunud torm räsis kõige rohkem Lätit, enim kahjujuhtumeid registreeriti Jūrmala ja Jelgava piirkonnas. 84% neist moodustasid kodukindlustusjuhtumid ja 16% kaskokindlustuse juhtumid.

„Õues parkivad sõidukid on tormile kerge saak, sest piisab vaid mõnest õhus lendavast raskemast puuoksast või prahist ning klaasikahju ja mõlgid autokerel on lihtsad tulema. Eestist on teada küllaldaselt juhtumeid, kus auto on muutunud sõidukõlbmatuks suuremõõtmeliste raheterade tõttu. Siinkohal aitab edukalt riske maandada kaskokindlustus,“ rääkis Nikolajev.

Enamik tormikahjustuste hüvitamise taotlusi esitati Balciale mobiiliäpi kaudu. Nikolajevi hinnangul on põhjuseks rakenduse kiiresti kasvav kasutajate arv, mugavus vajalike vormide täitmisel ning uusimal tehnoloogial põhinev Balcia aktiivne häiresüsteem, mis hoiatas kliente katastroofist juba enne tormi algust. Äpi abil saab inimene kahjust teatada kohe ja otse sündmuskohalt. Kindlustusettevõte näeb aga juhtumite tekkimist reaalajas ja saab vastavalt vajadusele kahjude kinnitamiseks ning hüvitiste kiireks maksmiseks ressursse planeerida.

Veendu vajaliku kaitse olemasolus

Seoses läheneva sügise ja tormide hooajaga soovitab Nikolajev üle vaadata oma kehtivad kindlustuslepingud ning vajadusel sõlmida uued. Oluline on tutvuda kindlustusreeglitega ja veenduda, et kogu soovitud vara ning riskid on kaetud, et klient ei pettuks tulevikus olukorras, kus vihmasajust tingitud üleujutus ei kuulu hüvitamisele, nagu juhtus mitmete inimestega Lätis ja Leedus.

„Kliendi ja kindlustusandja vaheline suhe peab põhinema vastastikusel mõistmisel, samas peab klient hoolikalt tutvuma kindlustusandja tingimustega ning teadma oma vajadusi ja riske,“ selgitas ekspert. „Samas peame omalt poolt jätkama selgitustööd, et kliendid mõistaksid järjest paremini kindlustuse tähtsust. Inimeste teadlikkuse tõstmine on kõige alus,“ sõnas ta.

„Väiksemate kahjunõuete puhul võivad kulud ulatuda mõnesajast kuni paari tuhande euroni, aga tõsisemate kahjude korral võivad summad ulatuda mitme tuhande euroni, seega on oluline seada piisav kindlustuskaitse. Samuti on oluline mõelda isikliku vastutuskindlustuse peale, et katta need juhtumid, kus puu on langenud teie kinnistult ja kahjustanud naabrite vara,“ ütles Nikolajev.

„Balcia edukas tegevus Balti riikides viitab sellele, et viimase kahe aasta jooksul toimunud looduskatastroofid on ajendanud elanikke oma sõidukite, kodude ja vara kindlustamist tõsisemalt kaaluma. Läti kindlustusseltside liidu andmetel ulatus toimunud tormi kogukahju 30. juuli õhtu seisuga 7 miljoni euroni, mis on Läti jaoks väga suur number. Usun, et see on järjekordne õppetund ja tõuge inimestele, kes ei ole veel oma kinnisvara kindlustanud, et enda vara kaitsmiseks on kindlustus parim vahend,“ lõpetas Nikolajev.

Balcia on kindlustustehnoloogia ettevõte, mis viis 2020. aastal oma äristrateegias ja brändiidentiteedis läbi olulised muutused, positsioneerides end uuenduslikele ja tehnoloogiapõhistele lahendustele keskendunud kindlustusandjana. 2022. aastal alustas Balcia edukalt Läti turul ja 2023. aastal Eesti turul, laiendades sellega oma geograafilist katvust Euroopas. Balcia mobiiliäpp on kasutajate poolt enim hinnatud kindlustusrakendus.

Jaga
Kommentaarid