Tallinna Vee põhitegevuspiirkonnas oli äriklientidele müüdud veeteenuste tulu 2024. aasta teises kvartalis 4,5 miljonit eurot, mida on 1,8% rohkem kui möödunud aasta teises kvartalis. Eraklientidele osutatud veeteenuste müügitulu püsis samal tasemel nagu eelmise aasta võrreldaval perioodil ja moodustas 6,18 miljonit eurot.

Kasum aktsia kohta oli 2024. aasta teises kvartalis 0,11 eurot, eelmise teises kvartalis 0,12 eurot.

Ettevõtte ärikasum oli teises kvartalis 4,46 miljonit eurot. Eelnenud aasta teise kvartaliga võrreldes kasvas ärikasum 8% ehk 0,33 miljoni euro võrra. Puhaskasum oli 2,19 miljonit eurot, mida on 0,12 miljoni euro võrra vähem kui eelnenud aasta samal perioodil. Puhaskasumi vähenemist mõjutasid peamiselt suuremad intressikulud võetud laenudelt.

Uued ja kõrgemad hinnad alates juulist

2024. aasta teise kvartalis jõudis lõpule uue veeteenuse hinna taotluse menetlus ning saadi Konkurentsiametilt kinnitus hinnamuudatusele. Uued hinnad Tallinna, Saue ja Maardu piirkonnas kehtivad alates 1. juulist 2024, seega mõjutavad ettevõtte müügitulu alates kolmandast kvartalist.

Veeteenuse uueks hinnaks eraklientidele 1.84 eurot ning äriklientidele 3.45 eurot kuupmeetri kohta, millele lisandub käibemaks. Erakliendile tõuseb veeteenuse hind seega ligi 18% ning ärikliendile langeb 2,5%.

Investeeringuteks üle 60 miljonit

„Tallinna Vee poolt pakutav elutähtis veeteenus oli kogu kvartali jooksul kõrgel tasemel – joogivesi vastas 100% kõigile kehtivatele nõuetele. Läänemerre suunduva puhastatud heitvee kvaliteet ületas kõigis parameetrites seadusega sätestatud norme. Ettevõtte töötajad on igapäevaselt hoolitsenud teenuse toimimise eest, jätkates samas ka tulevikku suunatud ettevalmistustega – katkematu teenuse tagamine on meie ühine eesmärk ning eeldab pidevaid investeeringuid vee- ja kanalisatsioonitaristusse,“ selgitas Tallinna Vee tegevjuht Aleksandr Timofejev.

Ta märkis, et juba praegu on näha seniste investeeringute positiivset mõju elutähtsa veeteenuse tagamiseks tarbijate jaoks taskukohase hinnaga. „Oleme saanud kinnitust, et liigume äriplaanijärgsete investeeringutega õiges suunas. Soovime ka edaspidi jätkata juhtiva vee-ettevõttena Eestis nii kvaliteedi kui ka taskukohase veehinna pakkumise osas,“ rääkis Timofejev. Tallinna Vee tänavune planeeritud investeeringute kogusumma on üle 60 miljoni euro.

Üle poole planeeritud investeeringute mahust ehk ligi 38 miljonit eurot on ette nähtud torustike arendamiseks ja rekonstrueerimiseks. Torustike investeeringute kogusumma hõlmab ka kuni 10 miljonit eurot, mis suunatakse Tallinna linna poolt rahastatava sademeveetorustike ehitamisse. Vee- ja reoveepuhastusjaamale planeeritud investeeringud ulatuvad kuni 19 miljoni euroni. „Torustikutööde planeerimisel ja teostamisel oleme tänavu seadnud eesmärgiks teha võimalikult suur osa neist koostöös Tallinna linna ja teiste koostööpartneritega, et häirida linnaelu ja liiklust nii vähe kui võimalik, säästa keskkonda ning teha töid kuluefektiivselt,“ selgitas Aleksandr Timofejev.

Ettevõte suunas 2024. aasta teise kvartalis veevõrku 7,0 miljonit m3 puhast vett ja puhastas ligi 12,5 miljonit m3 reovett. Teise kvartali jooksul võeti klientide veekraanist 778 veeproovi. Timofejevi sõnul on puhta kraanivee taganud efektiivne veepuhastusprotsess ja veevõrgu regulaarne seire, pidevad ennetavad hooldustööd ning õigeaegsed investeeringud.

Lisaks jätkuvale investeerimisvajadusele vee- ja kanalisatsioonitaristusse ning keskkonnamõju vähendamisse, tuleneb veehinna korrigeerimise vajadus ka mitmete sisendkulude, nagu näiteks elektrikulu, kemikaalide ja hoolduskulu kasvust. Samuti ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniseadusest tingitud kohustusest ühtlustada era- ja äritarbijate veehind.

Teise kvartali lõpuks oli Tallinna Vesi paigaldanud üle 11 500 nutiarvesti, mis tähendab, et kaugloetavad veearvestid on enam kui 52%-l ettevõtte klientidest. 2024. aasta eesmärk on, et nutiarvestiga klientide osakaal tõuseb 60%-ni ning hiljemalt 2026. aasta lõpuks on kõikide Tallinna Vee teeninduspiirkonna klientide veearvestid asendatud nutiarvestitega.

AS Tallinna Vesi on Eesti suurim vee-ettevõte, mis teenindab ligi 25 000 kodu- ja äriklienti ning ligi 500 000 lõpptarbijat Tallinnas ja seda ümbritsevates valdades. Tallinna Vesi on noteeritud Nasdaq Tallinna börsi põhinimekirjas. Suurimat osalust ettevõttes omavad Tallinna linn (55,06%) ja energiakontsern Utilitas (20,36%). 24,58% ettevõtte aktsiatest on Nasdaq Tallinna börsil vabalt kaubeldavad.

Alates 2024. aastast on Tallinna Vee aktsia langenud ligi 3% ning maksab 10,3%.