Aastal 2022 alustas ettevõte Villatoode OÜ Põlvamaal Räpina vallas lambavilla väärindamist aiandustoodeteks. Uudse idee taga oli visioon kasutada tõhusamalt ära kohalikke ressursse ja vähendada lambavilla kui toormaterjali raiskamist. Esimese tootena toodi turule väetisena kasutatavad lambavillagraanulid, mida turustati kaubamärgi Mää alt.

Esimesena näitasid huvi üles põhjanaabrid

Villatoode OÜ juhi Sander Veskimeistri sõnul hakati Eestist väljapoole laienemisele mõtlema kohe pärast tootevaliku laiendamist 2023. aastal. „Mitte eriti üllatavalt tuli esimene koostööpakkumine meie põhjanaabritelt ja sügisel tegelesime juba aktiivselt võimaluse realiseerimisega. Alates 2024. aasta kevadest on Mää tooted saadaval ka Soome kauplustes,“ avaldab Veskimeister.

Veskimeister nendib, et tootmise osas see palju muutusi kaasa pole toonud, sest laienemine oli ettevõtte äriplaani sisse kirjutatud. Ettevõttes oli algusest peale tekitatud suurem tehniline võimekus, et saaks vajadusel tegevust kiiresti eskaleerida. „Aga nagu iga ettevõtja unistus on, siis loodame, et sellest ei piisa. Vaatame, kuidas meie kaup vastu võetakse, sest sellest sõltub kõik,“ on ettevõtja ootel.

Soome müügitulemuste kohta Veskimeistril veel täpset infot ei ole. „Suurem tibude lugemise aeg tuleb alles sügisel ja parim lakmuspaber on tavaliselt just teine hooaeg. Kui tekib kasutajakogemus, saab tekkida ka usaldus toote vastu,“ selgitab Veskimeister.

Keskmisele tarbijale on villa kasutus väetisena võõras

Oma toodete müügil on Veskimeistri hinnangul niihästi Eesti kui Soome turul ka mõned komistuskivid, mis tuleb ületamiseks tuleb vaeva näha. Kile ja muude kunstmaterjalide asendamise vajadusest aianduses saadakse hästi aru, samuti jäätmeprobleemist ja võimalike keskkonnakahjude tekkest. Siiski pole inimesed villa sellise kasutusega veel harjunud ning see võib tunduda ootamatu ja võõras.

„Mää tooted on valdavalt suunatud aiandushuvilisele, kes otsib alternatiivi tavapärasele masstoodangule. Isiklikule aiamaale teeb inimene valikuid suurema hoolega ja kui olemas parem valik, siis küll ükskord selle lahenduse juurde ka jõutakse,“ on Veskimeister optimistlik.

Ettevõte on pärjatud kahe auhinnaga

Ettevõte pälvis 2022. aastal patendiameti aasta parima kaubamärgi ning 2023. aastal Lõuna-Eesti parima toote tiitli. Alates möödunud aastast valmistatakse lisaks graanulitele ka lambavillast aiandustekstiile.

Kas Mää muutub Baa-ks?

Juuli algul tuli Euroopa Liidu Intellektuaalomandi Ametist (EUIPO) kinnitus, et kaubamärgil MÄÄ on väetiste ja geotekstiilide osas kaitse nüüd kogu Euroopas. Kaubamärgi registreerimiseks saadi toetust seejuures EUIPO toetusmeetmest SME Fund.

ELi kaubamärki taotleti, sest 2025. aastaks on ettevõttel ambitsioonikas plaan jätkata laienemist ka lõunapoolsemate Euroopa riikide turgudele, mh Hispaaniasse.

Kas sellega seoses võib muutuda ka keelespetsiifiline kaubamärk, ei oska Veskimeister veel vastata. „Soomlased saavad väga hästi aru, mida tähendab „mää“, aga näiteks Hispaanias teeb lammas hoopis „baa“. Oleme loomulikult arutanud, kas Mää kaubamärk peaks erinevatel turgudel olema turupõhiselt arusaadav ja suupärasem. Kui see osutub vajalikuks, siis kindlasti tegeleme sellega,“ kinnitab Veskimeister.