59-aastane Lynch müüs oma tehnoloogiaettevõtte Autonomy USA firmale Hewlett-Packard (HP). Teda süüdistati ettevõtte hinna kunstlikus kergitamises ja süüdimõistmise korral oleks teda oodanud 20 aastat vanglat.

Lynch sõnas BBC raadiole, et kuigi ta oli kogu aeg oma süütuses kindel, siis suutis ta seda tõestada vaid seetõttu, et ta on piisavalt rikas, et maksta kaasnevaid õigusabikulusid. „Põhjus, miks ma siin vabana istun, olgem ausad, ei ole mitte ainult selles, et ma olen süütu ... Vaid ka seetõttu, et mul oli piisavalt raha, et mitte lasta endast üle sõita protsessis, mis on selleks loodud.“

Briti Bill Gates

Mike Lynch asutas Autonomy 1996. aastal Cambridge’is. Tarkvaraettevõte laienes kiiresti, saades Suurbritannias üheks suurimaks. Seetõttu on meest nimetatud ka Briti Bill Gatesiks.

2011. aastal müüs mees aga Autonomy USA tehnoloogiagigandile Hewlett-Packard 10 miljardi euro eest. Lynch teenis tehinguga ligi 600 miljonit eurot.

Autonomy väärtus tekitas paljudes küsimusi ja vaid aasta hiljem vähendas HP Autonomy väärtust ligi 9 miljardi euro võtta. Sellele järgnesid aastaid kestnud juriidilised vaidlused ja 2018. aastal esitas Lynchile süüdistuse ka USA prokuratuur, kelle sõnul oli mees ettevõtte väärtuse kohta sisuliselt valetanud, näidates ostjale seda tegelikust suuremana.

Lynch elas samal ajal Inglismaal ja keeldus USA kohtu ette astumast. Lõpuks andis Suurbritannia ta 2022. aastal USA-le välja ning mees pidigi teisel pool Atlandi ookeani kohtusse ilmuma.

Kriitikanooled Briti valitsuse suunas

Mees ei võtnud aga kordagi süüd omaks ja nüüd, viimaks 2024. aasta juunis, mõisteti ta ka lõplikult õigeks. Lynchi sõnul oli otsuse ootamine kui „kahe universumi vahel“ seismine. Samas jagub tal küllalt kriitikat Suurbritannia valitsusele, kes mehe USA-le välja andis. „Briti valitsus peab oma kodanikke kaitsma,“ ütles ta.

Tulevikus tahab Lynch jätkata töötamist tehnoloogiasektoris, eriti tunneb ta huvi selle vastu, kuidas tehisintellekti saaks kohtusaalis kasutada. „Ma tahan naasta selle juurde, mida mulle teha meeldib ja mis on samas uuenduslik,“ sõnas ta BBC raadiole.