„Pakkumist tehes arvasime, et see võiks olla atraktiivne neile, kes soovivad piirkonnast väljuda – eeldused pidasid paika ja osutusid tõeseks. Enamik Tallinki 30 000 aktsionäridest otsustas jätkata ja mõtlevad järelikult samamoodi nagu Infortar,“ märkis Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt pressiteates.

„Infortar usub Tallinki ärimudelisse – nende juhtkond ja kogu kollektiiv on teinud head tööd ning viinud ettevõtte edukalt läbi erinevate kriiside. Covidiga seonduvad raskused on suudetud seljatada ning äritegevus normaliseerunud. Lisaks 2023. aasta rekordilistele kasuminumbritele on Tallink vähendanud oluliselt oma laenukoormust ning kindlustanud tugeva finantspositsiooni,“ lausus Hanschmidt.

„Tallink on ja jääb ka edaspidi börsile - sarnaselt enamike teiste Eesti börsifirmadega - vähemusosalusega. Eestis on tekkinud tugev investorkogukond ja nii Infortar kui Tallink on avaliku ettevõttena börsist palju võitnud,“ sõnas Hanschmidt.

Eesti suurim investeerimisfirma Infortar esitas juuli alguses Tallinki aktsionäridele avaliku ja vabatahtliku ülevõtmispakkumise – aktsionäridel ei olnud kohustust, vaid võimalus valida, kas võtta pakkumine vastu või mitte. Infortar käsitleb aktsionäre võrdselt ning avalik pakkumine kehtis kõikidele Tallinki aktsionäridele.

Infortar pakkus Tallinki aktsionäridele 0,55 eurot aktsia eest. Lähtuvalt kogu pakkumisprotsessi ajakavast said kõik aktsionärid ka dividendid eelmise aasta eest 6 senti aktsia kohta. Kui enne pakkumist kauples Tallinki aktsia 0,74 euro juures, siis nüüdseks on hind alanenud 0,59 euro peale.

Pakkumise raames otsustasid aktsionärid müüa Infortarile kokku 161 395 930 aktsiat, mis moodustab 21,67 kõikidest aktsiatest. Hetkel pole teada, kes pakkumisest osa võtsid. Enne pakkumist oli Tallinki suurimateks aktsionärideks veel Baltic Cruises Holding (65,01 miljonit aktsiat), Baltic Cruises Investment (34,76 miljonit aktsiat) ning ING Luksemburgi esindajakonto (29,99 miljonit aktsiat).

Infortar rahastab tehingut oma likviidsetest vahenditest, pakkumises osalenud aktsionäridele tasutakse ostuhind käesoleva aasta 9. augustil. Tallinki tegevus- ja finantsnäitajad konsolideeritakse ning kajastuvad Infortari järgmise kvartali tulemustes.

Antud avaliku ülevõtmispakkumisega viib Infortar ellu oma esmase avaliku pakkumise ja noteerimise prospektis kirjeldatud strateegiat, mille järgi on merelaevanduse ärisegmendis grupi strateegiaks osaluse suurendamine Tallinkis juhul, kui Tallinki aktsia börsihind on soodne ja regulatiivsed nõuded seda võimaldavad.