„Arvestades üldist sentimenti ehitus- ja kinnisvaraturul, oleme teise kvartali ja esimese poolaasta tulemustega rahul. Oleme muutunud turusituatsioonis hästi hakkama saanud. Poolaasta kasumlikkus on eelmise aastaga võrreldes langenud tulenevalt kinnisvaraarenduse äri osakaalu vähenemisest. Tellimused on drastiliselt langenud teedeehituses, mis ei ole kontsernis liiga suure mõjuga valdkond. Kokkuvõttes on meie ehitusteenuse portfell endiselt tugev ja korterite müük teises kvartalis mõnevõrra kasvas. Loodame, et turu madalpunkt on seljataga,“ kommenteeris ASi Merko Ehitus juhatuse esimees Ivo Volkov.

Merko Ehituse kuue kuu müügitulu oli 203,6 miljonit eurot (-6,3%) ja puhaskasum 17,5 miljonit eurot (-9,6%). Kinnisvaraarenduse langenud mahte on kompenseerinud suurenenud ehitusteenuste müük, mis moodustas poolaasta müügitulust ligi 90%.

„Erasektori vaade tulevikule ja investeerimisele on möödunud aastaga võrreldes muutunud positiivsemaks ning ehitusteenuse tellimine on mõnevõrra kasvanud. Avaliku sektori tavapäraste tellimuste puudust aitab leevendada kaitserajatiste ning infraehituse tellimine,“ lisas Volkov.

„Meie koduturgude käitumine on väga erinev, jätkuvalt paistab silma Leedu oma selgelt eristuva majandust toetava käitumisega ning sellest tuleneva mäekõrguselt erineva tarbijakindluse ja erasektori investeerimisvalmidusega. Kuna turu summaarsed mahud on endiselt tippaegadest oluliselt madalamad, on konkurents pakkujate vahel tugev ja sõlmitavate lepingute marginaalid väga madalad. Endiselt on praegu hea aeg ehitusteenuse tellimiseks. Oludega kohanemine on ka meie otsus taanduda Norrast. Nii Norra kui Põhjamaade ehitusturg tervikuna kannatab meilegi tuttavate inflatsioonist tulenevate mõjude käes ja kiiret paranemist oodata ei ole.“

2024. aasta kuue kuuga sõlmisid kontserni ettevõtted uusi ehituslepinguid 140 miljoni euro väärtuses ja teostamata tööde jääk kasvas poolaasta lõpuks 438 miljoni euroni. Suuremad teises kvartalis sõlmitud lepingud olid Leedus tuulepargi taristurajatiste ehitus Telšiais ja NATO väljaõppekeskuse taristute lisatööd Pabrades, Lätis Ignitise päikeseelektripargi rajamine ning Eestis Arteri kvartali ehituse lisatööd, Tallinnas Putukaväila ehitus ja teede hooldusremont.

Teises kvartalis olid suuremad ehituses olevad objektid Eestis TKM Grupi logistikakeskus, Hampton by Hilton ja Hyatt hotellihooned, Arter kvartal, kaitseväe ehitised Ämari linnakus, Vanasadamat ja Rail Baltica Ülemiste reisiterminali ühendav trammiliin ning Ülemiste ühisterminali esimene etapp ja Rail Baltica Tõdva maanteeviaduktid. Leedus olid suuremad ehitusobjektid tuuleparkide taristurajatised Kelmė ja Pagėgiai rajoonides, alajaam Kelmės ning erinevate NATO väljaõppekeskuste hooned ja taristud.

Esimese kuue kuuga andis Merko ostjatele üle 120 korterit ja 9 äripinda ning investeeris arendusprojektidesse kokku 21,3 miljonit eurot. Poolaasta lõpu seisuga oli kontserni ettevõtetel valmis ja ehituses kokku 671 müümata korterit ning 81 eelmüügiga kaetud korterit.

Merko käivitas tänavu nelja uue projekti ehituse ja müügi: Veerenni uus etapp Tallinnas, Õielehe Jüris, Erminurme uus etapp Tartus ning Lucavsala Riias. Suuremad töös olevad arendusprojektid olid Uus-Veerenni, Noblessner ja Lahekalda Tallinnas, Erminurme Tartus; Viesturdārzs, Mežpilsēta ja Magnolijas Riias ning Vilnelės Skverai Vilniuses.