Uue valitsuskoalitsiooni plaani kohaselt hakkab riik alates 2026. aastast koguma ettevõtete kasumitelt kaheprotsendilist tulumaksu. Rahandusministeerium kavatseb seda küsida avansilisena, et laekumine jääks samasse aastasse, mil maks kehtima hakkab.

Hulga ettevõtteid on loonud ka Eesti e-residendid: e-residentsuse programmi kodulehe andmetel on näiteks 38 protsenti Eesti idufirmadest seotud mõne e-residendiga. „Kuna Eesti e-residentide loodud ettevõtted on tavalised Eesti ettevõtted, siis hakkavad plaanitud maksumuudatused mõjutama ka neid,“ lausus e-residentsuse programmijuht Liina Vahtras.

Tema sõnul kehtib kõik see, mis kehtib Eesti kodanikest ettevõtjatele, üldiselt ka e-residentide ettevõtetele ja erisusi pole kunagi tehtud. Samas rahandusministeerium ei osanud neljapäeval e-residentide ettevõtete tulumaksukohustuse kohta veel midagi öelda.

„Kõigepealt täpsustame, et jutt ei ole mitte tulumaksu avansilisest maksest, vaid tulevase julgeolekumaksu avansilisest maksest,“ ütles ministeeriumi finants- ja maksupoliitika asekantsler Evelyn Liivamägi. Ta lisas, et olulisemad reeglid, kuidas hakatakse ettevõtetelt julgeolekumaksu koguma, peavad selguma augusti lõpuks.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.